”Regeringen vill bekämpa brott – varför inte på arbetsmarknaden?”
Regeringens handfallenhet är ett svek mot både arbetare och företag, skriver Marie Olsson (S).

”När staten drar sig tillbaka tar andra över.”
Människor utnyttjas på svenska arbetsplatser. Skattefusk och svartarbete har blivit affärsmodeller. Företag rundar regler om löner och arbetsmiljö – och vinner ändå offentliga upphandlingar. Den organiserade arbetslivskriminaliteten har fått fäste.
Regeringen och Sverigedemokraterna säger sig prioritera brottsbekämpning, men när det gäller fusket på arbetsmarknaden lyser åtgärderna med sin frånvaro.
Ett svek mot löntagare
Det är ett svek – mot alla arbetare som varje dag går till jobbet i tron att lagar och regler gäller för alla, och mot seriösa företag som tvingas konkurrera med skojare som dumpar löner och fuskar med skatten.
När staten drar sig tillbaka tar andra över. I branscher som bygg, transport, städ och restaurang arbetar människor ofta utan skydd, försäkringar och med löner långt under kollektivavtalens nivåer. Många vågar inte säga ifrån av rädsla för att förlora jobb och boende.
Men det går att vända utvecklingen– om viljan finns.
Skatteverket är en nyckelaktör i kampen mot arbetslivskriminaliteten, men har själva lyft att de inte kunnat genomföra planerade insatser mot oseriösa företag. Myndighetens revisioner har legat still eller minskat under flera år.
Regeringen agerar inte
I sitt budgetunderlag skriver myndigheten att de närmar sig kontrollnivåer som är ohållbart låga – vilket ger fuskare spelrum.
Istället för att agera mot brottsligheten väljer regeringen att lägga fokus på att utöka ROT-avdraget. Trots att Riksrevisionen bedömer att andra insatser än ROT behövs för att stoppa svartarbete och annan brottslighet.
Och det är inte bara Riksrevisionen som riktar kritik. En statlig utredning, tillsatt av den förra socialdemokratiska regeringen, visar hur ROT och RUT kan missbrukas av oseriösa företag.
Färre kontroller
Utredaren konstaterar också att Skatteverkets kontroller minskat under flera år och föreslår skärpta kontroller och bättre uppföljning. Men regeringen förblir passiv. Samtidigt rinner skattemiljarder ut i fel fickor.
Det handlar inte om småfusk – det handlar om en växande skuggekonomi där människor utnyttjas, skattepengar försvinner och hederliga företag slås ut. Det undergräver hela arbetsmarknaden.
Vi socialdemokrater accepterar inte det. Vi kräver en offensiv mot arbetslivskriminaliteten.
Företag som bryter mot regler ska inte få göra affärer med det offentliga. Kontrollerna måste bli tätare, och myndigheter ges verktyg och mandat att samarbeta.
Fyra konkreta insatser:
1. Tillsyn
Öka tillsynen av riskbranscher och förstärka det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet.
2. Svartlista fuskare
Svartlista företag som fuskar. Det ska inte gå att fortsätta som om ingenting.
3. Ekonomiska sanktioner
Se till att sanktionsavgifterna höjs och breddas till fler områden. Att fiffla måste kosta.
4. Motverka ROT- och RUT-fusk
Motverka fusk och missbruk vid användandet av ROT- och RUT-tjänster och lönesubventioner.
Regeringens passivitet får inte fortsätta. Jag kommer driva på för en arbetsmarknad där det lönar sig att göra rätt. Arbetsmarknaden ska inte vara en fristad för kriminella aktörer!