Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Personliga assistenter tvingades bära vuxen man – kommunen gjorde inget på flera år

I flera år har personliga assistenter i Kristianstad tvingats bära en man långa sträckor på stranden och lyfta honom upp och ner från en häst – med stor risk för skada.
Först nu när Arbetsmiljöverket hotar med böter har kommunen agerat.

– Äntligen, säger en av de personliga assistenterna. 

Assistenten, som vill vara anonym, beskriver en arbetssituation som slitit hårt på flera ryggar men som kunde ha slutat ännu mer illa. 

– Kunden rider och det var vi assistenter som skulle sätta honom upp på hästen, den största hästen i stallet, och ner från hästen. Detta moment var farligt både för kunden och för oss. Ingen chef har gjort någonting. 

Vid minst ett tillfälle i samband med ridning blev situationen också extremt farlig då brukaren föll baklänges på assistenten som också föll till marken. Det framgår av Arbetsmiljöverkets handlingar.

På somrarna har anhöriga också krävt att assistenterna ska ta brukaren till en badhytt vid en strand där det inte går att köra rullstol. Lösningen har varit att bära brukaren 30-50 meter på ryggen. 

Även i simhallen dit brukaren ofta vill gå har det också varit orimliga lyft upp och ner i bassängen.  

Personlig assistent är ett yrke där det inte sällan blir svåra gränsdragningar mellan kundens/brukarens lagliga rätt till ett liv som alla andra och vad de anställda ska ställa upp på. I det här fallet handlar det också om en person som ibland motarbetar det de anställda säger. 

– Vi kan inte tvinga honom att göra saker. Man blir vilse mellan tvång och att han behöver hjälp, vi kan inte låta honom sitta på gatan i tre-fyra timmar till exempel. För det blir kallt, berättar assistenten.  

Kommunen medger brister

Personalens rop på hjälp ignorerades i flera år av ansvariga chefer.  

– Det var en stor brist på ledarskap, säger en annan personlig assistent som också vill vara anonym. 

Inte förrän ett skyddsombud i slutet på förra året kontaktade fackförbundet Kommunal började det hända saker. I början på mars kom beslutet att problemen måste åtgärdas senast den 30 maj annars får kommunen böta 100 000 kronor. Nu har både ridningen och strandlyften stoppats.

Behöver brukaren komma till badhytten så ska anhöriga ta ansvar för detta. 

Verksamhetschef Eva Arntzen, medger att det tagit alldeles för lång tid att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen.

– Det är bara att konstatera att vi har brustit här, och det är någonting som jag verkligen beklagar. Det viktigaste nu är att medarbetarna får en bättre arbetsmiljö.

Stor tystnadskultur

Magdalena Arif, huvudskyddsombud inom funktionshinderomsorgen i Kristianstad och den som drivit ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, säger att det råder en stor tystnadskultur då många personliga assistenter är rädda att bli av med sitt jobb. . 

Hur kunde detta få pågå så länge? 

– Personalen har inte haft en bra vägledning från dag ett. De har hittat på sina egna lösningar och anhöriga krävde att de skulle göra det. Men de har påpekat problemen, flera har klagat på ont i ryggen. Och det har varit sjukskrivningar, säger Magdalena Arif. 

Brukarens anhöriga har nu inlett en process om att byta till en privat assistansanordnare.