Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Gordana sparkades i bröstkorgen – 3 av 4 skolor gör för lite mot våldet

Våldet mot skolpersonal ökar kraftigt, enligt ny statistik. Elevassistenten Gordana Mali-Granberg blev sparkad i bröstkorgen senast förra veckan. Nu riktar hon en känga mot chefer och politiker:
– Öppna plånboken, säger hon.

Skolpersonal fortsätter att vittna om hot och våld från elever. Efter att ha besökt 1 500 skolor i landet slår Arbetsmiljöverket larm om brister på tre av fyra skolor när det gäller att förhindra våldet.

De senaste åren har anmälningarna ökat drastiskt enligt myndigheten. Men för elevassistenten Gordana Mali-Granberg i Karlstad är skolvåldet inget nytt:

15 år sedan: Gordana Mali-Granberg fick sitt nyckelben insparkat av en elev som hade kängor på sig. Skadan upptäcktes först ett par år senare, då hon sökte läkarvård för en axel som gjorde ont. Det visade sig att nyckelbenet hade vuxit snett.

Ungefär en vecka sedan: Ett knytnävsslag träffade henne i bröstkorgen, samt en spark på benet. 

– Det gäller att vara stark som person, säger Gordana Mali-Granberg, som även är skyddsombud på fackförbundet Kommunal. 

Utbildning behövs

Nu hoppas hon att rektorer, kommuner och politiker satsar mer på skolpersonalen. Ett exempel är att ordna utbildning och handledning för anställda som ska arbeta med elever som har särskilda diagnoser. 

Om det hade hänt den där gången för 15 år sedan hade Gordana Mali-Granberg kanske sluppit ett förstört nyckelben. 

– Jag visste inte att eleven kunde bli så arg. Hade jag vetat det hade jag ställt mig på ett annat sätt, säger hon och tillägger:

– Jag brukar säga att dessa barn och ungdomar alltid har funnits och kommer alltid finnas. Om man ska ha en skola för alla behöver man vara villig att öppna plånboken. 

Chefer struntar i arbetsmiljön

Men hur kan våldet fortsätta att öka år efter år? En förklaring är att flera arbetsgivare inte prioriterar arbetsmiljön, enligt Annika Schmidt, projektledare på Arbetsmiljöverket. 

– Det här får inte bli ett nytt normalläge. Skolhuvudmännen måste fortsätta att arbeta med dessa frågor även efter att vi har ställt krav, man kan inte bara luta sig tillbaka, säger hon.

Arbetet har nyligen berättat om en grundskola i Göteborg – där en elev slog personalen flera gånger i veckan. En anställd åkte in på akuten med akut stressreaktion. Till slut stoppade både fack och Arbetsmiljöverket allt arbete med eleven på skolan, alltså ett skyddsstopp.

Utåtagerande elever

Det innebär att eleven inte kan gå till skolan, förrän skolan har gjort en rad förändringar. Vid minst 4 andra tillfällen under 2024 har allt arbete stoppats med utåtagerande elever, enligt underlag från Arbetsmiljöverket.

Ett exempel är en grundskola i Upplands Väsby, där en elev gått till attack bland annat mot personalens ögon. Ett annat exempel är en förskola i Huddinge där en elev anses vara en fara för personal och andra elever.

Ibland krockar olika lagar med varandra. Eleven har rätt till undervisning, samtidigt som personalen ska skyddas från våld. Hur löser man det?

– Man kan inte välja bort arbetsmiljölagen, oavsett situation. Då behöver skolan hitta en lösning för både elevens undervisning och personalens arbetsmiljö. Här gäller det att jobba tillsammans med skyddsombud och arbetstagare, det är klokt om arbetsgivaren gör det, säger Annika Schmidt.