Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Kör bussen, håll käften, kissa inte – bussförares arbetsvillkor är en skam för Sverige

Finns det inga gränser för hur hårt man kan stressa och pressa sin personal? skriver Arbetets ledarskribent.

Kör bussen, kissa helst inte – och håll käften. Ungefär så kan bussföretaget Nobinas personalpolitik sammanfattas. Nu har företaget som tagit över busstrafiken i södra Stockholm hamnat i blåsväder – igen.

P4 Stockholm avslöjar att Nobina tecknat ett mycket omfattande sekretessavtal som busschaufförerna i Nybodagaraget i Stockholm har tvingats skriva på.

Anställda får enligt dokumentet inte prata om rutiner, planer och arbetsmetoder eller något som har med jobbet att göra – ens med sina arbetskamrater. Kom till arbetet, utbyt artighetsfraser, gå hem. 

Det är så absurt att man häpnar.

Men chaufförerna har skrivit på. Det presenterades nämligen som ett krav för att få arbeta kvar och i dessa tider, med lågkonjunktur och massarbetslöshet, är det naturligtvis ett hot som biter.  

I avtalet står även att den som bryter mot det riskerar åtal och straff.

Inte juridiskt bindande

Den arbetsrättsliga experten Tommy Iseskog avfärdar avtalet som Nobina tvingat sina anställda att skriva under. Han menar att sådana avtal oftast inte är juridiskt bindande men medger att de blir allt vanligare – och att det handlar om att arbetsgivaren skrämmas.

Nu har Nobina backat och erkänt att ”det blev fel” och att de ska ”gå till botten med” hur det kan ha blivit så här. På frågan hur det kan ha blivit så här fel svarar de att de inte vet.

Men det är som sagt inte första gången Nobina är i arbetsrättsligt blåsväder. I december i fjol larmade skyddsombudet Nils Sjöblom på Kommunal Stockholm om de försämringar som drabbar nyanställda. 

Sämre scheman och längre dagar

Mer än tre timmar tills man får gå på toaletten och obetald restid. Ingen lön för när bussen står still på ändhållplats i väntan på att köra vidare.

I avtalet med Nobina blir även restiden tillbaka till startplats dyrare.

En halvtimme här, fem minuter där – och vips så har företaget ökat sina marginaler medan chaufförerna får jobba längre dagar.

Felet med Nobinas sekretessavtalet må vara åtgärdat på men allt pekar på att vi lär se mer av samma äckliga skrämseltaktik från arbetsgivare i framtiden. Att testa gränserna på detta sätt måste kosta mer än en lam ursäkt i media.

Det handlar också om kampen om tiden – och villkoren. Medan Nobina skär ned och pressar schemat, skär de själva guld med täljkniv. För förarna innebär det stress, splittring och sömnlösa skift. 

Regionpolitikerna är ytterst ansvariga

Att förstå sina rättigheter, ta strid för sina skyldigheter – och att organisera sig – blir avgörande. Inte bara här, utan för hela den svenska arbetsmarknadens framtid.

Nils Sjöblom uppmanar i Arbetet alla som får liknande dokument att skriva under att kontakta sitt fackförbund för rådgivning.

Men det tåls att påminnas om: det tyngsta ansvaret vilar på politikerna som givit Nobina uppdrag att köra bussarna. Att fortsätta upphandla kollektivtrafik med företag som uppenbart slimmar kostnader på sina anställdas bekostnad är ett val.

S, MP och C tog över Region Stockholm med löftet om färre konsulter och mer kärnverksamhet. Men Nobinas övergrepp mot förarna visar något grundläggande: det räcker inte med goda ambitioner när systemet i sig är ruttet.

Lagen om offentlig upphandling har blivit ett verktyg för rovdrift. När – om inte nu, när marknaden visar sitt fulaste tryne – tänker S och MP ta strid mot den?