Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Invandring är en vinst för Sverige”

Vanligt folk får betala för minskad invandring genom ökad pensionsålder och högre skatter för att finansiera en alltmer urholkad välfärd, skriver Daniel Suhonen och Tony Johansson från Katalys.

REPLIK: I Arbetet 8/4 skriver Jussi Nieminen Jusola (S) att Katalys rapport ”Vinsten med invandring” missar poängen.

Låt oss först understryka att vi känner samma frustration som Jusola över hur det som en gång var ett av världens mest jämlika länder blivit en nyliberal experimentverkstad, med urholkade välfärdsystem, växande sociala och ekonomiska klyftor och massarbetslöshet.

Vi vill också ha välfärd

Katalys har i över ett decennium varit en central politisk aktör för att vända denna utveckling och argumenterat för en ny ekonomisk politik med en återgång till full sysselsättning som främsta mål – istället för de 90-talsidéer om ”budgetbalans” och inflationsnorm som dominerat det politiska samtalet och i hög utsträckning orsakat dagens situation.

Det är den höga arbetslösheten som är det främsta skälet till segregation och utanförskap, varför det bästa sättet att komma till bukt med dessa problem är en politik för full sysselsättning.

Vi vill se högre skatter för att finansiera en bättre välfärd, utbyggda socialförsäkringar, aktiv arbetsmarknadspolitik, investeringar i infrastruktur och klimatomställning och en socialdemokratisk jämlikhetspolitik. 

Två skäl att diskutera migration

Nu har vi också gett oss in migrationsdebatten, och vi gör det av två skäl. 

För det första av olust inför hur politiker nuförtiden talar om människor som arbetar och sliter i det här landet. Det är inte anständigt att peka ut två miljoner av våra medmänniskor som kostnader – och det är inte anständigt att så få säger emot. 

För det andra är vi övertygade om att arbetarrörelsens politik måste vara kunskapsbaserad. Det är därför inte rimligt att Tidöpartiernas ounderbyggda påståenden om ”invandringens kostnader” får stå oemotsagda.

Invandringen utgör nämligen inte en kostnad för Sverige. Invandringen har höjt den svenska tillväxten, och därmed levnadsstandarden för oss alla.

Enkla sanningar som behöver sägas

Den gör det genom att motverka den så kallade ”demografiska motvinden” som följer av en åldrande befolkning och som skapar press nedåt på tillväxten och förmågan att finansiera den gemensamma sektorn.

Invandringen har därtill bidragit till kompetensförsörjningen i den offentliga sektorn som nu pressas av stora pensionsavgångar och samtidigt ökad efterfrågan på vård och omsorg från de alltfler äldre.

Utan alla de invandrare som jobbar som läkare, undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden skulle välfärden implodera. 

Dessa enkla sanningar måste sägas. Först därefter kan beslut fattas.

Var emot invandrare – men inte fakta

Det är möjligt att en politisk majoritet föredrar minskad invandring, men då ska det ske genom kunskapsbaserade beslut, dvs. besluten om fortsatt låg invandring måste fattas med kunskapen om att det sannolikt leder till relativt lägre levnadsstandard, högre skatter och högre pensionsålder. 

Vi förespråkar inte en nyliberal invandringspolitik, utan anser att asylinvandringen ska styras av humanitära principer och arbetskraftsinvandringen av behovsbedömningar som görs av arbetsmarknadens parter.

Vår huvudpoäng är att sådan migrationspolitik kan föras utan oro för att invandringen skulle tränga undan andra behov och leda till kostnader. Det är tvärtom. Invandringen bär inte bara sina egna kostnader, den leder också till att vår gemensamma kaka växer.