Brandmän besvikna: ”Blir kastade under bussen”
Ilskan och frustrationen hos brandmännen är stor över att de centrala dispenserna för att få jobba dygnspass blir kvar i nästan två år till.
– Vad väntar de på? säger brandmannen Marcus Aronsson.

Brandmän. (Genrebild)
Många inom räddningstjänsten vill kunna jobba dygnspass, men sedan drygt ett år tillbaka krävs det dispens från en central arbetstidsnämnd för att det ska vara möjligt.
Brandmännen har krävt ett stopp från de centrala dispenserna och ett av Kommunals avtalskrav var att det skulle kunna avgöras lokalt, precis som för LSS och personlig assistans.
Nu har Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samt Sobona, kommit överens om just det. Men det dröjer nästan två år – till den 1 januari 2027.
– Vi har sagt i över två år att vi behöver kunna schemalägga 24-timmarspass utan det här dispensförfarandet. Det är i stort sett det enda vi yrkat från brandmännens håll i två avtalsrörelser, och det tillgodoser de inte, säger Marcus Aronsson, brandman i Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund och arbetsplatsombud för Kommunal.
Får inte byta pass
Han säger att de nu har en situation där arbetsgivaren kan förlägga dygnspass om verksamheten kräver det, men där brandmännen inte får byta pass med varandra.

Marcus Aronsson.
– Arbetsgivaren kan säga att du får jobba dygn måndag, men om jag vill jobba dygn på tisdagen i stället för att vara med på mina barns fotbollsmatch, då får jag inte det. Det är en otrolig frustration och ilska bland brandmännen.
Enligt Jeanette Hedberg, förhandlingschef för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, behöver de centrala dispenserna vara kvar nästan två år till för att tillämpningen av reglerna ska hinna sätta sig ordentligt.
Kommunal: Förstår frustrationen
Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog säger att han har förståelse för att brandmän är besvikna över att behöva vänta ytterligare två år på att slippa dispenserna.
– Jag förstår deras frustration, men samtidigt gjorde vi en förflyttning förra gången och nu är vi överens med vår motpart att dispensförfarandet ska fasas ut, säger han.
Marcus Aronsson ser även löneökningarna och att det inte blir någon arbetstidsförkortning som en besvikelse.
– Vi brandmän är en liten grupp och man har gärna med oss i reklam för Kommunal, som några kuttersmycken. Men upplevelsen är att vi har blivit kastade under bussen, återigen.
Han överväger nu att gå ur Kommunal, efter att i flera år engagerat sig för att det ska vara möjligt att jobba dygnspass.
– Som jag har kämpat de här åren och försökt driva brandmännens talan, och det ger ingenting. Jag ser faktiskt inte jättemycket mening med det.