Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Nötdjur förlänger säsongen på renslakteriet för Johan

På Arvidsjaurs renslakt har boskap och vilt slaktats sedan 1992. Slakteriet, som ägs av de omkring­liggande samebyarna, står för hela kedjan av beredning och ­förädling av framför allt ren, men även älg och nötdjur.

⬆️ Jobbat i 10 år

Johan Samuelsson har jobbat på slakteriet i tio år. Nytt i produktionen är att slakteriet också hanterar nötdjur vilket gör att de kan förlänga säsongen och behålla både personal och kompetens. 

En person i skyddsutrustning rengör ett kylrum med en slang och står på ett blött golv.

Johan har varit anställd på ­Arvidsjaur renslakt sedan 2013.

⬆️ Blodspillan spolas regelbundet bort

Blodspillan spolas regelbundet bort. Därefter hängs delar av djuren på stora krokar för veterinären att inspektera. I dag är det två kor och en älg som ska flås och vomas ut innan det tas vidare till styckning längre in i lokalen.

Person står vid köttstycke på ett slakteri.

Johan Samuelsson jobbar mellan klockan 07 till 16 eller 17 beroende på säsong.

⬆️ Från avlivning till förädling

Johans arbetsdagar innebär ett varierat arbete med att hantera djuret hela vägen från avlivning till förädling. Men oftast tillbringar han sitt arbetspass i de första rummen där djuren avlivas och flås.

När Mål och Medel kommer på besök är det knappa veckan kvar till högsäsong, då renslakten tar fart med uppemot 350 djur per dag.

Tack vare att slakteriet nu även tar emot nötdjur kan kompetensen som personalen besitter finnas kvar i verksamheten hela året.