Bussförare förbjöds att prata om jobbet med kollegor: ”Pinsamt”
Bussförare i Stockholm förbjöds att prata om jobbet med andra – även kollegor, enligt ett avtal som personal fick skriva under. Nu backar bussbolaget Nobina från sekretessavtalet.

”Det är pinsamt för företaget” säger Nils Sjöblom, som även är huvudskyddsombud på facket Kommunal, där flera bussförare är medlemmar.
När bussföraren Nils Sjöblom och hans kollegor började arbeta för bussföretaget Nobina, som vid årsskiftet tog över trafiken i Stockholmsområdet, fick de en bunt med papper att skriva under.
Förutom anställningsavtalet fanns det ett annat avtal, något som P4 Stockholm uppmärksammat. I ett sekretessavtal står det att personalen inte får berätta för varken kollegor eller andra om företagets rutiner, arbetsmetoder och liknande uppgifter.
”Pinsamt för företaget”
Dessutom står det att den som bryter mot tystnadsplikten riskerar åtal och straff. Troligen har omkring 1000 bussförare vid två bussdepåer i Stockholm skrivit under avtalet.
– Det är pinsamt för företaget, säger Nils Sjöblom till Arbetet, som även är huvudskyddsombud på facket Kommunal, där flera bussförare är medlemmar.
Nu har bussföretaget dragit i bromsen. Efter att P4 Stockholm rapporterat om avtalet har bussföretaget tagit bort sitt sekretessavtal. Med det menas att det har raderats från företagets interna system, samt att bussförare som redan skrivit under det inte behöver följa det borttagna avtalet.
Nobina har även haft möte med fackliga företrädare på Kommunal.
– Dokumentet är felaktigt och ska inte användas mot bussförare. Det innehåller rena sakfel. Vi har aldrig använt det tidigare, och ska inte heller göra det, säger David Erixon, presschef på Nobina till Arbetet.
Hur kunde misstaget ske?
– Som vid alla misstag behöver man ta reda på hur det gick till, men det kan jag inte svara på i dag. Det ena felet är att det fanns ett dokument som inte var korrekt i våra system, det andra är att bilagan använts vid anställningsavtalet.
Bussföraren Nils Sjöblom tycker det är bra att företaget backar från avtalet, även om han beskriver det som slarvigt, att avtalet användes från första början. Han uppmanar anställda på andra arbetsplatser som behöver skriva under liknande avtal att ta hjälp.
– Då ska man höra av sig till sin fackliga organisation och se om det är okej.