Saneraren Emil gillar när vardagen överraskar: Jobbet är det bästa som hänt min adhd
Som saneringstekniker möter Emil Pettersson bränder, vattenskador – och livsöden. Ingen dag är den andra lik, och just det passar honom perfekt. Men vägen hit har inte varit enkel. Ekonomiska svårigheter och en tuff omstart har format honom.
– Det här jobbet är det bästa som hänt min adhd.

Emil Pettersson beskriver sin dotters födsel som ett uppvaknande. Då sökte han hjälp och tog tag i sina skulder.
Hans första jobb på Grådömejeri i Hedemora var en självklarhet för Emil Pettersson. Det låg i släkten, i familjen – och i nio år i hans egna händer.
Men han gnällde och tyckte det var tråkigt, det var först när han blev arbetslös som han insåg hur bra han egentligen hade haft det.
I dag har han hittar rätt. Sedan 2017 trivs han med jobbet som saneringstekniker på Polygon, ett jobb med frihet under ansvar.
Ibland jobbar han med en kollega, ibland ensam. Det senare passar honom utmärkt. Då slipper han pausa true crime-podden i lurarna.
– Det här jobbet är det bästa som hänt min adhd, säger Emil som drar på lurarna och bara kör.
– Ingen dag är den andra lik. Blir du klar med uppdraget så väntar nya äventyr dagen efter.
Det varierande jobbet passar Emil bra, men tidigare hade han problem med att han låg vaken och planerade jobbet han skulle göra dagen efter. Lösningen blev att när ett projekt är klart talar hans chef inte om förrän på morgonen vad dagens uppdrag är.
Bra att vara lösningsorienterad
Att vara saneringstekniker är ett fysiskt krävande arbete. Emil river, sliter och röjer.
– I dag har jag tagit bort en hallmatta efter en brand i köket, säger han.
Bränder, vattenskador, mögel – jobbet tar honom rakt in i människors vardagliga tragedier.
– Det är känsligt att kliva in i någons hem. Ibland ser det ut som en krigszon. Många gånger känns det tragiskt.
Att vara lösningsorienterad är avgörande i jobbet.
– Man får lösa sina arbetsuppgifter på bästa sätt och våga fråga om man är osäker eller behöver förslag för hur det är bäst att ta sig an en uppgift.

Mindre verktyg är de värsta för vibrationsskador, säger Emil Pettersson. ”Det gäller att ta sina pauser och inte bara brassa på.”
Se upp med damm och vibrationer
På Polygon i Borlänge är Emil lokalt skyddsombud, men han poängterar att alla är sitt eget skyddsombud.
– Vi jobbar i dammiga miljöer och bullriga miljöer, då ska mask och hörselskydd på. Man ska aldrig tänka ”jag ska bara”. Det är värt att ha lungorna i behåll.
Sedan 1 januari har reglerna skärpts – alla tätsittande andningsskydd ska genomgå tillpassningstester så det passar just ditt ansikte.
Emil och kollegorna har fått hjälp att trycktesta och anpassa. För att det ska sluta tätt behöver ansiktet vara renrakat vid användning av både helmask och halvmask.
– Jag har alltid haft skägg så det blev ju en liten identitetskris när nya lagen kom, men det är bara att gilla läget, säger Emil.
Det är också ett fysiskt tungt arbete och det gäller att undvika vibrationsskador. Emil tycker de små verktygen är värst just för vibrationer, medan de större istället blir tungt för axlarna.
– Det gäller att ta sina pauser och inte bara brassa på.
Emil har aldrig upplevt att någon stressat på honom utan jobbet får ta den tid det tar.
Svårt att värva medlemmar
När han började jobba på Grådömejeri var det en självklarhet att vara med i facket. Det var man på den arbetsplatsen, på den tiden.
Som ny fick han en inträdesblankett i handen. Emil hade det också med sig hemifrån.
På den nuvarande arbetsplatsen Polygon i Borlänge är inte den fackliga uppslutningen så stor bland de 20 anställda.
Att hålla liv i klubben med Emil Pettersson som ordförande och skyddsombud, blev omöjligt när hans vapendragare bytte jobb.
– Jag har valts om som skyddsombud men klubben la vi ner i början av året.
Emil tycker det är svårt att värva arbetskamraterna att bli medlemmar, många tycker det är för dyrt. Fackavgiften blev en utmaning även för honom, särskilt när han påbörjade sin skuldsanering.
– Jag var på väg att gå ur facket. Men de gav mig en lösning, så nu betalar jag en lägre avgift så länge jag har skuldsanering.
Emil berättar att hans skulder bottnar i en tid när han mådde dåligt och ännu inte fått sin adhd diagnos.
– Jag handlade, då kändes det bättre för en stund.

Sedan 1 januari har reglerna skärpts – alla tätsittande andningsskydd ska genomgå tillpassningstester så att det passar just ditt ansikte.
Chans att förändra livet
Det han berättar är personligt och inte helt lätt att prata om, men han tänker att om hans historia kan hjälpa någon annan att söka hjälp, så vill han dela den.
– Uppvaknandet för mig kom när jag fick min dotter. Då vågade jag söka hjälp. Ta tag i mina skulder och jag fick också min adhd-diagnos.
– Jag är tacksam att jag fått skuldsanering. Det är en enorm chans att förändra mitt liv.
Förr var det motorer, skejt och brädåkning som gällde på fritiden. Emil har alltid gillat att spela, förr på dator, nu på konsol.
Men de senaste sju åren har mycket kretsat kring hans dotter. Han har tagit upp skejtandet igen tillsammans med henne. Men hennes stora intresse är hockey, så många timmar tillbringar han i ishallen och ser henne jaga pucken.
– Hon tycker det är väldigt roligt att spela hockey. Och det syns.