Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Kommunals avtal 2025 klart – så mycket ökar lönerna för undersköterskor och barnskötare

Nu är det klart med löneökningar för 2025 för undersköterskor, barnskötare, elevassistenter och andra inom Kommunals yrken. Deltidsanställda som arbetar extra ska få samma övertidsersättning som heltidsanställda.
Avtalet med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona, är det största på arbetsmarknaden.

Löneökningarna för cirka 540 000 anställda i kommuner och regioner samt kommunala vårdbolag är klara. Lönehöjningen sker i kronor. Värdet är 6,4 procent på två år och i det ingår både löneökningar och ändrade villkor. Avtalet löper till den 31 mars 2027.

Vilka löneökningar blir det?

SVAR: Löneökningen från den 1 april i år blir i snitt 1 000 kronor. Från den 1 april 2026 blir ökningen i snitt 915 kronor. I den finns också en garanterad löneökning, individgaranti, på 600 kronor per år, den ska betalas ut senast 30 juni. Allt räknat på heltid.

”För Kommunal var det en självklarhet att alla medlemmar på avtalsområdet ska garanteras löneökningar. En hög individgaranti är en tydlig framgång. För ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden”, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Höjs lägstalönen?

SVAR: Avtalets lägsta lön höjs med 2 176 kronor.

Eftersom 20 procent av Kommunals medlemmar tjänar under 25 000 kronor har kravet på att höja låga löner varit viktigt för facket.

”Medlemmarna i Kommunal har drabbats hårt av det tuffa ekonomiska läget, inte minst de med de lägsta lönerna. Därför var det viktigt med en tydlig satsning på lägstalönerna”, säger Malin Ragnegård i pressmeddelandet.

Försvinner individuella löner nu?

SVAR: Fack och arbetsgivare är överens om att ett nytt löneavtal ska tas fram. I det ska det vara tydligare hur lön sätts och målet är att den anställde ska förstå varför den får den lön som den får. Erfarenhet och utbildning ska vara avgörande. Det nya löneavtalet har varit en av Kommunals absolut viktigaste frågor.

”Dagens system med individuell och differentierad lön fungerar inte som det var tänkt, trots att vi har haft det i 30 år. Nu är det dags för en modell som kan säkerställa att medlemmarna får en god och rättvis löneutveckling”, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog i pressmeddelandet.

Får deltidsanställda mer betalt vid extrajobb?

SVAR: Ja, deltidsanställda som arbetar längre tid än den ordinarie arbetstiden ska få samma övertidsersättning som heltidsanställda. Det här kravet har varit viktigt för Kommunal och andra fack utifrån att EU-domstolen slagit fast att deltidsanställda inte ska diskrimineras.

Ska heltid fortfarande vara norm?

SVAR: Ja, satsningen på att heltidsarbete ska vara norm i kommuner och regioner fortsätter. Arbetsgivarna i SKR poängterar att heltid ska gälla vid nya tillsvidareanställningar. Samtidigt trycker de på att deltidsanställda ska kunna öka sin sysselsättningsgrad. 

”Vi vill få fler att arbeta heltid, bli ännu bättre på att ta till vara erfarenhet och kompetens hos samtliga medarbetare genom hela yrkeslivet och prioritera insatser för ett hållbart arbetsliv”, säger Sten Nordin, moderat och vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation samt Sobona i ett pressmeddelande.

Höjs ersättningarna?

SVAR: Ja, ob-tillägg och andra ersättningar höjs med totalt 6,4 procent på två år. En satsning på ob-ersättning görs för dem som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från 1 april 2026.

Blir det deltidspension?

SVAR: Ja, avtalet har en ny pensionsmodell. De som är 64 år får möjlighet att trappa ner. Det betyder att det går att minska arbetstiden till 80 procent av heltid men att insättningen till tjänstepensionen fortsätter med 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

Vad händer med reglerna för dygnsvila?

SVAR: Reglerna för dygnsvila förändras inte, men det kan bli enklare att få dispens. Från den 1 januari 2027 kan arbetsgivare själva fatta beslut om avsteg från reglerna. Det beslutet ska tas av högsta ledningen i kommunen, regionen eller ett kommunalt företag. Beslutet ska skickas till arbetstidsnämnden. Det gör att reglerna för räddningstjänsten blir mer lika de för LSS och personlig assistans.

Blir det arbetstidsförkortning?

SVAR: Kanske. Fack och arbetsgivare ska utreda tidskonton som kan göra det möjligt att ta ut tid, pengar eller göra avsättningar till pensionen. Resultat ska presenteras 31 juli 2027.

I avtalsrörelsen har inte Kommunal haft tydliga krav på att arbetstidsförkortning ska införas. Ett skäl kan vara att LO utreder frågan och ska presentera resultatet den 15 maj.

Samtidigt pågår SKR:s utredning om kortare arbetstid och den ska vara klar den 1 november 2026. Arbetsgivarna har tidigare varit tydliga med att de ser problem med arbetstidsförkortning när det råder brist på personal med rätt kompetens.

Mer om Avtal 2025