”Vi har tröttnat på våra löner – vi som jobbat länge är värda en lönetrappa”
Vi som jobbat länge börjar bli less. Vi blir ofta bortglömda när det kommer till lönehöjningar. Det är dags för en lönemodell som belönar erfarenhet och kompetens – en lönetrappa, skriver Anna-Karin Nylund, barnskötare.

Anna-Karin Nylund, Kommunal i Boden.
När jag skulle välja linje på gymnasiet krävdes höga poäng för att komma in på vårdlinjen som det hette då (i dag omvårdnadsprogrammet). Konkurrensen var hög och utbildningen var attraktiv.
I dag fyller man inte platserna och fler väljer att gå en helt annan inriktning. Vi skulle behöva få många fler att välja just detta program, då vi vet att de som går där får anställning direkt efter skolan.
Lägstalönerna höjs
Det är viktigt att de lägsta lönerna höjs för att få in nya människor i välfärden. Vi har den nya gröna omställningen och andra näringar som lockar med högre löner och andra arbetsvillkor.
När lägstalönen höjdes 1 januari innebär det att de som kommer som nyutbildade undersköterskor kanske bara har 200-300 kronor lägre lön än någon som jobbat i över fem år. Självklart ska vi höja de lägsta lönerna. Problemet är att de andra lönerna inte höjs uppåt i samma takt.
Vi är många som arbetat länge inom vården och omsorgen och som både känner och vet att vi blivit bortglömda många gånger när det gäller lön. En del vikarier har högre löner än de som arbetat i många år. Det är dags att ändra på detta.
Vi som jobbat länge känner oss varken sedda eller hörda. Helt enkelt för att arbetsgivaren inte värderar vårt arbete lika högt. Vi borde uppskattas mer. Tänk bara vilken kompetens och erfarenhet vi besitter.
Erfarenhet och år i yrket bör belönas
Av de medlemmar jag har träffat är de allra flesta emot individuella löner. De vill hellre ha en lönetrappa där utbildning, erfarenhet och antal år i yrket ska belönas. Det är inte rimligt att vi som arbetat länge ska halka efter i lön och att nya medarbetare går om oss.
Tidigare hade vi en lönetrappa och den innebär att hade du jobbat i till exempel tre år hade du den här lönen och efter fem år skulle den vara denna lön. En lönetrappa har flera fördelar.
Mer rättvist med lönetrappa
Lönetrappan ger mer rättvisa löner då vi har många chefsbyten, och det innebär att chefen inte kan ge den lön som jag egentligen skulle varit berättigad till. Det innebär att jag också vet vad jag får för löneökning efter ett visst antal år.
Många som jobbat länge börjar bli less. Välfärdsarbetare är en stor bristvara och därför borde arbetsgivaren vara mån om den personal som jobbat länge.