Rusning till vårdjobb efter Northvolts varsel – Malika ska för första gången jobba i vården
Flera industriaretare på Northvolt och deras anhöriga söker sig till äldreomsorgen i Skellefteå. Nu satsar kommunen på språkstudier och praktik på äldreboenden.
– Min svenska blir bättre med tiden, säger Malika Usmanova, blivande vårdbiträde.

Det råder stor konkurrens om jobben i äldreomsorgen i Skellefteå. Orsaken stavas: Northvolt. Sedan de första industriarbetarna blev av med sina jobb i höstas har antalet jobbansökningar fördubblats inom vården, enligt kommunen.
I februari förra året var det ungefär 500 arbetssökande inom vård och omsorg. I år handlar det om omkring 1000 arbetssökande, enligt Camilla Lindström, HR-chef på kommunen.
– Många har hört av sig. Det handlar till exempel om personer som jobbat inom vården förut, men som tyckte att Northvolt lät spännande. Nu kommer de tillbaka, säger hon.
Satsar på 19 arbetssökande
Utöver det väljer kommunen att satsa på 19 arbetssökande som har kopplingar till Northvolt. Med det menas personer som förlorat jobbet hos batteritillverkaren, eller deras anhöriga. Alla ska gå en utbildning i det svenska språket medan de gör praktik inom äldreomsorgen.
– När man jobbar med människor behöver man ha empati och finnas där som stöd, säger Malika Usmanova, som har bott i Sverige i fyra år och är en av de personer som går utbildningen.
Hennes make förlorade nyligen sitt jobb på Northvolt. Den senaste tiden har varit turbulent, enligt Malika Usmanova. Familjen har bland annat behövt låna pengar för att klara sig, då maken och flera kollegor inte har fått sin lön, något som Arbetet tidigare skrivit om.

Malika Usmanova har tidigare arbetat inom detaljhandeln med försäljning. Nu satsar hon på vården.
Ser ljusare ut inom äldreomsorgen
Men framtiden ser ljusare ut inom äldreomsorgen, menar Malika Usmanova. Fyra dagar i veckan praktiserar hon på ett äldreboende. Vid sin sida har hon en anställd som fått i uppgift att stötta henne, även kallat en handledare.
– Jag trivs jättebra på jobbet. Hittills har inget känts svårt, men ibland har det varit språksvårigheter mellan mig och de äldre. Som tur är blir min svenska bättre med tiden, säger Malika Usmanova, som jobbar för första gången inom vården.
Enligt kommunen hoppas man kunna erbjuda jobb för totalt 40 personer med kopplingar till Northvolt. Förutom äldreomsorgen gäller det även inom LSS, till exempel på gruppbostäder.
Bland dem som valts ut är det flera som saknar tidigare erfarenhet av att arbeta med människor, även om det finns exempel på personer som arbetat i vården i sina hemländer.
– I de fall där de saknar erfarenhet har vi tittat på intresset för vården och vilket bemötande man har. Frågan vi har ställt oss är hur vi kan behålla dessa personer och öka deras anställningsbarhet. Då blev utbildningen och praktiken ett svar på det, säger Camilla Lindström, HR-hef på Skellefteå kommun.
Liknande satsning tidigare
På fackförbundet Kommunal tycker man att det är bra att kommunen tar tillvara på den arbetskraft som finns. Tidigare har kommunen gjort en liknande satsning för flyktingar från Ukraina, som också fick jobb inom kommunen.
Dock finns det risker, enligt Anki Pettersson, ordförande på Kommunal i Skellefteå. Framför allt gäller det två saker: risken för språkbrist och bristen på erfarenhet.
Redan i dag behöver erfarna undersköterskor ta på sig fler arbetsuppgifter än sina oerfarna kollegor.
– Många saknar erfarenhet och talar inte flytande svenska. Man lägger ju ett otroligt stort ansvar på ordinarie personal, som ska vara handledare. Vi behöver vara rädda om den kompetens vi har så de stannar kvar, för vården i dag håller på att bli ett genomgångsyrke, säger Anki Pettersson, och tillägger att bättre löner och scheman vore ett sätt att få fler undersköterskor att stanna kvar.
Gör språktest
Men det finns planering för att ordinarie personal ska kunna vara handledare, enligt Camilla Lindström vid Skellefteå kommun. Till exempel har en anställd i kommunen fått ansvar att stötta alla handledare.
Dessutom behöver de som är en del av språk-och introduktionssatsningen ta ett test som visar att de kan prata, läsa och skriva på svenska, innan de kan erbjudas en fast anställning.
Härnäst hoppas Malika Usmanova att hon kan ta språktestet och få fast jobb som vårdbiträde.
– Jag hoppas att även min make kan hitta ett nytt jobb, säger hon.