Nya miljoner till att hjälpa utsatta städare
Fastighets får över en miljon kronor från Arbetsmiljöverket för att fortsätta arbeta mot de kriminella städföretagen som utnyttjar sina anställda.
– Det blir ganska mycket pengar som riktas mot städbranschen, säger Larry Stewart, projektets grundare.

Fastighets ska fortsätta att hjälpa utsatta städare.
Fastighets har sedan 2023 drivit projektet ”Nätverk mot arbetslivskriminalitet”, för att motverka arbetskriminaliteten i städbranschen.
Utnyttjade städare som vågar anmäla missförhållanden till polisen ska kunna få hjälp till en ny anställning hos en seriös städarbetsgivare innan arbetstillståndet går ut.
Har ni på Fastighets lyckats nå några städare som utnyttjas av oseriösa företag, så att de vågat anmäla?
– Hittills har vi inte hjälpt så många över till de seriösa företagen i nätverket. Det kan vara tre-fyra stycken. Det är på grund av att de inte vågar träda fram och söka upp oss. Däremot ringer företagen i nätverket ibland om att de haft en person på anställningsintervju som berättat saker om något företag. Då behandlar vi tipset och drar över det till någon av statens sju regionala center mot arbetslivskriminalitet, AKC, säger Larry Stewart.
50 tips har kommit in
Närmare 50 tips har kommit in till Fastighets tack vare samverkan med företagen i projektet.
– Poängen med detta är egentligen att vi får in tips som vi kan lämna över till myndigheterna. Sedan är målet att vi ska hjälpa de utsatta och att vi i nätverket tar ett gemensamt ansvar och anställer den som vågar polisanmäla, säger Larry Stewart.
Men det har varit stor utmaning att nå ut till målgruppen. De utsatta städarna är oftast inte med i facket och lever under ständigt hot om att förlora arbetstillståndet och bli utvisade.
Flera konferenser har hållits med städföretag, myndigheter, andra fackförbund och frivilligorganisationer för att öka kunskapen och medvetenheten om arbetslivskriminaliteten.
– Sist hade vi med Frälsningsarmén och Räddningsmissionen. Fack och företag kan inte göra allt ensamma. Vi måste ha med frivilligorganisationerna. De som utnyttjas av de kriminella företagen vänder sig kanske till Räddningsmissionen för att få mat och annan hjälp.
Statliga pengar till projekt
Sedan 2024 är Fastighets, fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega likvärdiga parter i projektet.
Alla tre har nu fått sina ansökningar om statliga pengar till projektet beviljade av Arbetsmiljöverket.
Almega har fått runt 850 000 statliga kronor och Kommunal cirka 900 000 kronor.
– Men det är först i år som Almega gick in och gjorde en egen projektansökan hos Arbetsmiljöverket. Nu kommer de att vara med mer centralt och inte bara genom lokal samverkan, säger Larry Stewart.