Fastighets ordförande avgick – styrelsen tiger om ekonomiska misstankar
En vecka efter att Fastighets förbundsordförande avsade sig sina uppdrag efter misstankar om ekonomiska oegentligheter är det knäpptyst.
Oberoende revisorer utreder hela ledningen.
Ingen i förbundsstyrelsen vill säga något om det som hänt.

Lemmy Mauritzon har lämnat uppdraget som Fastighets ordförande efter larm om ekonomiska oegentligheter. Inger Lundholm och Joakim Oscarsson sitter kvar i förbundsledningen.
Fastighetsfolket har ringt runt till alla medlemmar i förbundsstyrelsen, ingen har velat kommentera Lemmy Mauritzons avgång och vad som ligger bakom den.
Peter Obermüller, fackligt ombud på Samhall, är en av ledamöterna i förbundsstyrelsen.
– Jag får hänvisa frågor till ledningen. Vi vet väldigt lite i dagsläget. Det finns ingen anledning att försöka spekulera i någonting, säger han.
Ekonomin ska granskas
Under fredagen samlades ledamöterna till ett extra insatt förbundsstyrelsemöte. Förbundet har kopplat in den oberoende revisionsbyrån PwC för att granska förbundets ekonomi och hela ledningen. Detta efter att information lämnats till fackets visselblåsartjänst om ekonomiska oegentligheter.
– Revisionsbyrån ska presentera ett första underlag inom två veckor från att de fick uppdraget. Om det finns frågetecken kan de behöva utreda mer, säger Inger Lundholm, tidigare andra ordförande som nu tagit över som ordförande.
Det innebär att förbundet i slutet av nästa vecka skulle kunna få en första information.
Revisionsbyrå går igenom
Förbundet använder ordet ekonomisk oegentlighet, det kan innebära exempelvis bedrägeri, förskingring eller fusk. Revisionsbyrån går nu igenom fakturor, reseräkningar och så vidare, uppger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson.
Det finns misstankar om ekonomiska oegentligheter, vilken gräns har ni på de kreditkort som förbundets ledning använder?
– Det vet jag inte. Vi har First Card för att betala hotell, kostnader vid konferenser, kurser och bokningar av resor, säger Joakim Oscarsson.
Även om Lemmy Mauritzon nu har avsagt sig sina förtroendeuppdrag har han en tjänst som ombudsman i förbundet i grunden. Hur det blir med den anställningen återstår att se.
Oklart om ersättning
Förtroendevalda i fackets ledning har ett trygghetsavtal. Vi har bett Inger Lundholm att mejla den överenskommelsen, men inte fått svar.
Utifrån vad som skrevs i Fastighetsfolket och Arbetet när tidigare ordförande Magnus Pettersson valde att inte stå till förfogade för omval och därmed avgick i samband med kongressen 2022 vet vi att han fick 78 procent av sin lön i tre år. Även Yvonne Nygårds som inte blev omvald till andra ordförande fick lön i tre år.
Om Lemmy Mauritzon kommer att få ta del av trygghetsersättningen är, enligt uppgift från Inger Lundholm, inte klart. Det kan förbundsstyrelsen ta beslut om först när rapporten från revisionsbyrån är klar.
70 200 i månadslön
Enligt Skatteverket var Lemmy Mauritzons taxerade inkomst 2023 per månad 81 217 kronor. Den inkomsten innehåller både lön från Fastighets och från andra uppdrag. Enligt tidningen Arbetsvärlden var hans lön från förbundet 70 200 kronor i månaden år 2023. När alla förbunds facktopps-löner jämfördes låg Lemmy Mauritzons lön på plats 39 av 54.