Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Tig – annars blir du inte svensk

Skötsamhet blir nytt villkor för medborgarskap. Men tystnad inför makten kan aldrig vara ett ideal i en demokrati, skriver Arbetets ledarpraktikant.

En ung indisk kvinna rör sig hem från jobbet i södra USA. Den snabbaste vägen korsar rakt genom en Palestina-demonstration. Då utbryter tumult runt omkring henne.

Hon arresteras tillsammans med många andra och hamnar på myndigheternas radar. Det ska komma att få ödesdigra konsekvenser ett år senare.

I mars möts hon från ingenstans av att hennes visum att stanna i USA dragits tillbaka. Det är självcensur det nya Trump-styret prövar som nytt verktyg för att deportera eller tysta invandrare. Pro-palestinska demonstrationer är inte i linje med USA:s “utrikespolitiska intressen”. 

Oklar juridik och risk för självcensur är inte unikt för USA. Det är också grundproblemet med regeringens vandelsutredning som presenterades under tisdagen. Nu vill regeringen  villkora medborgarskap med skötsamhet eller god vandel.

Bristande vandel inte bara brott

Vad som är bristande vandel har ända sedan Tidöavtalets start debatterats fram och tillbaka. Ska missbruk och prostitution anses som misskötsamhet? Regeringens utredning klargör knappast frågan.

I stället ska det växa fram under år av rättsfall som prövar saken. Viktigare än tydlighet är flexibilitet för samhällsutvecklingen enligt regeringens utredare. 

Bristande vandel handlar inte bara om brott – sådant som alla medborgare kan dömas för. För den utan medborgarskap räcker det att säga fel sak, vid fel tillfälle. Ett yttrande som anses hota ”allmän ordning” kan räcka för att du ska betraktas som oönskad i landet.

Vem vill synas i en Palestinademonstration om en migrationshandläggare kan tolka det som att man stör den allmänna ordningen och därmed kicka ut en ur landet? 

Tummar på yttrandefriheten

Vad som ytterligare försvårar är att regeringen också vill göra det straffbart att förolämpa tjänstemän. I dag är hot mot tjänsteman olagligt. Detta ska alltså vidgas till det något godtyckliga om vad som är en förolämpning

Nyligen fängslades en svensk journalist i Turkiet för att, i regimens ögon, ha förolämpat president Erdoğan i sin yrkesutövning.

Regeringen tummar nu dubbelt på yttrandefriheten. Båda lagarna smakar illa av auktoritära tendenser. I ena fallet Turkiet, i andra fallet USA.

Ännu kan regeringen agera och tydligt slå fast vad som inte kan räknas som bristande vandel. Att hamna i missbruk, utnyttjas i prostitution eller fredligt demonstrera även om inte regeringen håller med kan vara en bra start.

Sverige ska inte förvandlas till ett land där Trump och Erdogans auktoritära impulser sätter gränserna för vår frihet.

Läs mer