Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Pappersarbetare får inte kortare arbetstid i nya avtalet

Pappersarbetarna fick ett nytt kollektivavtal på tisdagskvällen. Avtalet följer industrins märke. Det har avsättning till deltidspension, men inte kortare arbetstid. Facket gläds åt en förbättring för gravida kvinnor.

Avtalet för pappers- och massaindustrin träffades mellan Industriarbetsgivarna och Pappersfacket på tisdagskvällen. Det var drygt ett halvt dygn efter den stora uppgörelsen för övriga fackförbund inom industrin. Pappers avtal är precis som de övriga värt 6,4 procent på två år.

Pappers ordförande Pontus Georgsson är nöjd.

– Lönenivån är bra. 0,2 procent går båda åren till deltidspension, resten ligger på löneökningar, säger han.

Ingen arbetidsförkortning

Till skillnad från de övriga LO-facken IF Metall, GS och Livs lyckades Pappers dock inte få igenom arbetstidsförkortning i form av avsättning till arbetstidskonto.

– De arbetsgivarna krävde av oss för att få igenom det var vi inte beredda att betala, säger Pontus Georgsson.

Han är dock nöjd med att arbetsgivarna inte heller fick igenom sina krav på att avveckla systemet för arbetstidsförkortning.

Pontus Georgsson framhåller en framgång för jämställdheten: Gravida kvinnor som beviljats graviditetspenning får stärkt anställningsskydd. Om någon blir uppsagd på grund av arbetsbrist ska uppsägningstiden börja räknas först efter att hon återkommit från föräldraledighet.

– Vi vill sätta mer fokus på människan i vårt avtal för att uppnå mer jämställda arbetsplatser.

Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf anser att avtalet ger företagen bättre möjligheter att planera och anpassa driften.

–  Avtalet ger större flexibilitet i arbetstidens förläggning för att möta verksamheternas krav, säger han i ett pressmeddelande.

Inte en del av industriavtalet

Sedan 2011 är Pappersfacket inte en del av industriavtalet och samarbetet Facken inom industrin. Pappers hoppade av då man ansåg att samordning och lojalitet inom industriavtalen inte skulle gå att kombinera med samordning i LO. Pontus Georgsson ser ingen anledning att ompröva beslutet just nu.

– Det var rätt beslut då, även om utvecklingen inte har blivit fullt så dramatisk som vi trodde. Det finns för- och nackdelar med att stå utanför. Vi har inte samma tidspress som de andra och min känsla är att vi gör fler uppgörelser i vårt kollektivavtal.


Mer om Avtal 2025