Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Äldre dör ensamma och boende blir sängliggande – fortsatta larm inifrån Forenede care 

Äldre som får dö ensamma och boende som får ligga kvar i sängen hela dagarna. Nu kommer nya larm från vårdpersonal på ett äldreboende i Österåker som drivs av vårdjätten Forenede Care.

Problemen på äldreboendet Enebacken i Österåker har pågått under lång tid. I höstas gick personalen ut och larmade om tomma kylskåp, att de äldre gick ner i vikt, fick liggsår och att det var så lite personal att det gick ut över vården av de boende.  

 Nu hotar Arbetsmiljöverket vårdbolaget Forenede Care med böter på 100 000 kronor för att bristerna i arbetsmiljön anses så stora att det finns risk för att någon skadar sig eller blir sjuk av arbetet.  

”Äldre dör ensamma”

Personal på boendet berättar för KA att äldre tvingas dö ensamma och inte får palliativ vård (vård och stöd i livets slutskede). Det nämns också av Arbetsmiljöverket efter deras inspektion på boendet. Enligt Forenede Care stämmer inte de uppgifterna.

Samtidigt uppger två undersköterskor för KA att de bett chefer att sätta in extravak – personal som finns hos den boende som håller på att dö – utan resultat: 

– ’Det finns inte personal’ säger cheferna, men jag vet inte om det beror på det eller om de inte vill ta den kostnaden. Vi hinner knappt med vårt normala arbete, är någon i slutskedet behöver man sätta in extra personal. 

En personal på 18 boende

Alla anställda som KA är i kontakt med säger att det finns en rädsla bland personalen att prata öppet om villkoren på arbetsplatsen. De vill därför vara anonyma. 

Lars Frid (S), som sitter för oppositionen i vård- och omsorgsnämnden i kommunen (och är lokalombudsman för Kommunal) har kontinuerlig kontakt med personal på Enebacken och har sett hur deras schemarader ser ut – på natten ansvarar en person för upp till 18 boende:  

– Det står samma namn på två rader, vilket betyder att de arbetar själva på två avdelningar på natten. Personalen vittnar om att boende som kräver dubbelbemanning tvingas ligga i sina blöjor hela natten, och att de inte blir vända trots att de behöver och att det finns risk för liggsår, säger han.  

”Hinner inte ta upp dem ur sängen”

På helgerna är det sårbart när någon blir sjuk, enligt personalen. Särskilt när det gäller någon som har ett av långpassen, och egentligen skulle jobba klockan 08.00-20.30.

– Det är ganska vanligt med sjukdomsfall just under helgen, och då får vi klara oss med den personal som är på plats. Då omfördelas vi i huset. Det har hänt att vissa boende inte fått komma upp ur sängen alls på hela helgen, vi hinner inte, berättar undersköterskor för KA. 

Stress och sömnproblem

De beskriver hur hela personalgruppen påverkas av arbetsvillkoren och arbetsmiljön:  

– En del sover inte på nätterna, många är jättestressade och har fått högt blodtryck och det är många som sjukskriver sig. Det har gått så långt att många inte ens orkar säga ifrån längre, säger en av dem, och tillägger:  

– Det finns ingen arbetsglädje, vi kommer bara hit och gör så gott vi kan. 

”Allvarliga anklagelser”

Ingen på Forenede Care vill svara på frågor i en intervju. Deras kommunikationschef Roy Sundvall skriver i sms att de inte har kännedom om att boende får ligga i samma blöja hela natten eller att de ibland får ligga kvar i sängen hela dagar för att det är för lite personal.

Han kallar det “allvarliga anklagelser” och skriver: “De som vittnar om detta beskriver ett ansvar som de själva haft under sitt arbetspass”. Han poängterar att Forenede Care uppmuntrar personalen att rapportera avvikelser.  

Lars Frid har fått en annan bild av hur avvikelser hanteras på Enebacken: 

– Jag har fått till mig av personal på boendet att man tror att avvikelser man rapporterat försvinner ur systemet, säger han.

Forenede Care hävdar att det inte stämmer, att det finns ”spårbarhet i varje steg”, att de ser allvarligt på anklagelsen och att det är självklart att alla avvikelser hanteras korrekt.

Hotas med 100 000 i böter

Forenede Care har nu fram till sista maj på sig att förbättra arbetsmiljön, riskbedöma och utforma en handlingsplan. Gör de inte det måste de betala 100 000 kronor i böter – så kallat vite – till Arbetsmiljöverket. Enligt Roy Sundvall har Forenede Care ”redan kommit långt i arbetet”. 

Kommunal har anmält boendet

Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets granskning av Enebacken är att Kommunals regionala skyddsombud begärde en sådan i en anmälan. De missförhållanden som togs upp var bland annat:  

  • arbetsbelastningen  
  • resurser i förhållande till kraven i arbetet  
  • arbetstidsförläggningen för arbetspassen  
  • återhämtning och fysiska arbetsförhållanden  

 – Arbetsmiljöverket har lyssnat på oss och tagit med alla våra punkter. Det skickar signalen att det inte står rätt till. Skulle de komma fram till att bemanningen är för låg i förhållande till vårdtyngden betyder det jättemycket för hela äldreomsorgen. Då har vi svart på vitt att det inte går att arbeta under de här förutsättningarna, säger Maria Göransson, lokalombudsman för Kommunal.