Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Industrins avtal klart – det här betyder det för dig i en annan bransch

I natt blev det tunga löneavtalet inom industrin klart. Arbetets avtalsreporter Staffan Julius om avtalet som nu blir vägledande för andra branscher.

Vad ger det nya avtalet?

– LO-facken krävde i utgångsläget 4,2 procent på ett år, men efter förhandlingar och medling har nu fack och arbetsgivare inom industrin enats om att avtalens värde kommer öka med 6,4 procent fördelat på 2 år. Alltså i snitt 3,2 procent om året. Enligt IF Metall är det fördelat så att det ger 3,4 procent i år och 3,0 nästa år.

Går det att säga vem som vann, facken eller företagen?

– En förhandling handlar om att ge och ta. Vare sig fack eller arbetsgivare förväntar sig att få allt de begärt. Men det man kommit överens om nu är väsentligt högre än det första budet från de opartiska ordförandena som leder förhandlingarna. Det låg på 7,7 procent på tre år. Så industrifacken har i alla fall pressat upp nivån från det ursprungliga budet, svarar Staffan Julius.

Vad är klart nu?

– De nya lönerna och avtalen för IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Men nu ska pengarna fördelas lokalt på arbetsplatser. Det man kommit överens om är löneökningarnas storlek totalt sett, sedan ska de fördelas mellan personer i lokala förhandlingar, svarar Staffan Julius.

Nu ska också tre miljoner anställda i andra branscher få nya avtal. Vad betyder det här avtalet för dem?

– Industriavtalet sätter nivån, normen, för hela arbetsmarknaden. Det som brukar kallas märket. Så anställda i andra branscher kan vänta sig samma värde på sina nya avtal, men kanske inte precis samma kronor eller procent, svarar Staffan Julius.

Finns det risk för strejk under våren?

– Industrins överenskommelse innebär bland annat en överenskommelse för mertidsarbete, alltså ersättning för övertid för deltidsanställda, och lite extra procentuell löneökning i branscher med låga löner. Det är inte säkert att det blir så lätt att föra över det till branscher med mycket deltidsarbete och många lågavlönade. Senast 2020 varslade Handels om strejk för att få igenom en låglönesatsning, svarar Staffan Julius.

Mer om Avtal 2025