Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Är fackförbunden redo när AI gör debut på jobbet?”

Om facket inte kliver fram finns risk för att utvecklingen sker på arbetarnas bekostnad, skriver Anton Levein och Julius Petzäll Mandonca.

När ChatGPT lanserades i slutet av 2022 förändrades diskussionen om artificiell intelligens nästan över en natt. AI blev plötsligt inte bara framtid utan en högst påtaglig verklighet som redan formar arbetslivet.

Trots detta har diskussionen hittills varit ensidig. Fokus har legat på AI:s potential för tjänstemän och experter, medan konsekvenserna för arbetare och LO-kollektivet när AI gör debut i på arbetsplatsen hamnat i skymundan.

Leder till stress och sämre arbetsmiljö

För tusentals lagerarbetare i Sverige är AI och algoritmisk arbetsledning redan vardag. I rapporten Algoritmen som chef från Jenny Wrangborg och Magnus Thorn Jensen blir det tydligt att algoritmisk styrning leder till ökad stress, försämrad arbetsmiljö, minskad autonomi och större löneklyftor.

Samtidigt visar forskning från Nobelpristagaren i ekonomi 2024 Daron Acemoğlu att produktivitetsvinsterna av automatiseringen varit förvånansvärt små – trots stora investeringar.

Nu står fackförbunden inför såväl utmaningar som möjligheter. Framtidsfabrikens rapport AI och Arbetslivet presenterar konkreta åtgärder för hur facket kan ta initiativet för att påverka teknikutvecklingen.

Ökad kunskap och inflytande

Det handlar om att stärka arbetstagarinflytandet, kräva ökad transparens, och använda befintliga fackliga verktyg som Utvecklingsavtalet och arbetstagarkonsulter mer systematiskt.

Förtroendevalda behöver få möjlighet till utbildning och kompetensutveckling om AI och algoritmisk styrning för att tidigt kunna identifiera risker och möjligheter.

Kollektivavtal bör utvecklas så att arbetstagarna har inflytande över tekniken som används. Dessutom behöver vi politiskt kräva en integritetslagstiftning anpassad för arbetslivet.

Risk att enbart företag stärks

Med EU:s AI-akt och plattformsdirektiv skapas nya möjligheter för facket att kräva bättre reglering av algoritmisk styrning, men det krävs aktivt fackligt arbete för att omsätta detta i konkreta förbättringar för arbetare på golvet.

Risken är annars att teknikutvecklingen enbart stärker företagens kontroll på bekostnad av arbetarnas villkor.

Det bör väcka till eftertanke i alla led i fackföreningarna att vi inte pratar mer om vilken påverkan AI och Algoritmisk styrning får för arbetarna. AI är här för att stanna, men hur tekniken används och vem den gynnar är frågor vi fortfarande kan påverka.

Det är hög tid att fackförbunden nationellt och internationellt tar frågan om Algoritmisk styrning och AI på allvar. 

Anton Levein och Julius Petzäll Mendonca gör podden Framtidsfabriken, som ges ut i samarbete med Tidningen Rörelsen.