Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Staffan efter Northvolt-beskedet: ”Det är tufft – jag har fyra barn”

Flera tusen personer som arbetar på Northvolt blir av med jobbet. Staffan Nyman och hans fru jobbar på batterifabriken i Skellefteå. ”Kan bli en tuff tid”, säger han.

Cirka 1 700 medarbetare kommer fortsätta arbeta inom Northvoltbolagen under konkursperioden, runt om i Sverige. I Skellefteå rör det sig om cirka 1 200 personer, enligt konkursförvaltaren.

Även anställda i utländska dotterbolag berörs av dagens besked. Övriga anställda blir arbetsbefriade och kommer att informeras med start imorgon, skriver Mikael Kubu, konkursförvaltare, i ett pressmeddelande.

Just nu har Northvolt totalt runt 5 000 anställda. 

”Här kan jag jobba tills jag går i pension”

En av dem är Staffan Nyman som jobbar på Revolt, Northvolts bolag som sysslar med återvinning av uttjänta bilbatterier i Skellefteå. Han har jobbat på Northvolt i fyra år.

– Jag var riktigt taggad och tänkte att ”här kan jag jobba tills jag går i pension”. Nu dog Northvolt före mig, säger han.   

Dagens besked kom inte oväntat, säger han och berättar att stämningen är låg på fabriken. Många har redan slutat och sökt jobb, enligt Staffan Nyman.

Sökt 60 jobb

Fortfarande lever hoppet om att få jobba kvar under en ny ägare, men sedan konkursbeskedet kom har han själv sökt 60 jobb, berättar Staffan Nyman.

– Det är tufft. Det finns 350 annonser på platsbanken i Skellefteå just nu – och vi är runt 3 000 på Northvolt. Sedan varslar andra företag också. Det är en tuff marknad.

Även hans fru jobbar på Northvolt, men hon har inte fått det senaste beskedet än. Hon jobbar natt och ligger och sover på måndagseftermiddagen. 

”Har fyra barn och ett hus”

För två år sedan köpte de ett hus i Ursviken för att komma närmare fabriken som är på cykelavstånd från deras hem. Om de inte får vara kvar på Northvolt väntar en ”tuff tid” konstaterar han. 

– Jag har fru, fyra barn och ett hus. Man klarar sig inte utan arbete i dag. 

”Väldigt starka känslor”

Under måndagen anordnade Skellefteå kommun en pressträff med bland annat Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är med väldigt starka känslor vi tagit emot budet i dag, som innebär att väldigt många inte kommer återanställas i fabriken, säger Lorents Burman.

Han tillägger att det är viktigt att samhället kliver in och hjälper alla människor som drabbats. Samtidigt gör konkursförvaltaren allt i sin makt för att hålla igång produktionen.

Vill att regeringen ingriper

För kommunens del fortsätter man att kämpa för att kunna behålla så många som möjligt i framför allt regionen, men även inom Sverige. Men regeringen måste också gripa in, understryker Lorents Burman under pressträffen.

– Alla förstår nog också att en kommun och en region inte själv klarar något sådant här utan statens aktiva medverkan, säger han och fortsätter:

– Nu måste regeringen förstå och vara delaktiga. Vi förväntar oss att regeringen tar det ansvaret och att man är konkursförvaltaren behjälplig att hålla igång produktionen och hitta en ny ägarkonstruktion för batterifabriken i Skellefteå, säger han.

Mötesplats för drabbade

Kommunen uppmanar alla arbetsgivare som behöver arbetskraft att ta kontakt. Den som förlorar jobbet uppmanas under pressträffen att skriva in sig på Arbetsförmedlingen så fort man förlorat jobbet.

Från och med i morgon, tisdag, kommer kommunen ordna en så kallad hub, alltså en plats, där en rad svenska myndigheter kommer finnas på plats för att ta emot de drabbade. Även fackförbunden uppges vara på plats från tisdag till fredag.

– Trots stora neddragningar är det positiva att verksamheten fortgår och det är helt avgörande för att kunna sälja den här verksamheten, tillägger Rickard Carstedt (S) regionråd, region Västerbotten, under pressträffen.

Mer om Northvolts konkurs