Så funkar civilplikt och krigsplacering för elektriker
2024 aktiverade regeringen delar av civilplikten. Svenska kraftnät har fått i uppdrag att utbilda och krigsplacera 1 000 civilpliktiga de närmsta åren. Elektrikerna ingår i den målgruppen.
Du kan även bli krigsplacerad på företaget av din arbetsgivare. Här reder vi ut vad skillnaden är tillsammans med avdelning 2:s Daniel Torro Eriksson.

1 Vad är skillnaden mellan civilplikt och en krigsplacering på företaget?
Krigsplacering på företaget är det din arbetsgivare som fattar beslut om, i samråd med myndigheterna. Då har du kvar dina vanliga arbetsuppgifter och krigsplaceringen är kopplad till din anställning. Din ersättning är enligt det gällande kollektivavtalet.
Civilplikt däremot, beslutas av statliga myndigheter.
2 Hur är gången när det gäller civilplikten?
Då är det myndigheterna som sållar och väljer ut personer med den efterfrågade kompetensen. Du får brev från Svenska Kraftnät och därefter, om du bedöms lämplig, blir du kallad till utbildning och sedan krigsplacerad. Då får du nya arbetsuppgifter inom totalförsvaret.
Den rättsliga grunden för en sådan placering är lagen om totalförsvaret. Din ersättning får du då av staten.
3 Vilka områden omfattar civilplikten?
För tillfället omfattar civilplikten elförsörjningen och kommunal räddningstjänst. Du måste ha relevant kompetens för att komma i fråga, exempelvis kunna reparera skadade elledningar och stationer.
4 Kan jag vägra att göra civilplikt?
Nej. Då är påföljden böter eller fängelse.
5 Kan jag vägra att bli krigsplacerad där jag arbetar då?
Nja, det går att vägra att bli krigsplacerad på företaget. Men det kan få konsekvenser med att du kanske blir av med anställningen. (Arbetsvägran)
Vill du veta mer?
Avdelning 2 håller kurs i frågan. Kontakta Daniel Torro Eriksson om detta.
Källor: MSB, Svenska Kraftnät.