Istället för lägga ner – hjälp oss stötta långtidsarbetslösa
Det finns förbättringsområden, men vi kan inte göra allt, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson i en replik.

För att kunna arbeta effektivt önskar vi, oavsett regering, långsiktighet både vad gäller uppdrag och budget, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör.
I en debattartikel skriver Företagarnas vd Magnus Demervall att det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen.
Huruvida Arbetsförmedlingen ska läggas ner eller inte är en fråga för våra politiker och inte för mig i egenskap av generaldirektör. För att kunna arbeta effektivt önskar vi oss dock, oavsett regering, långsiktighet både vad gäller uppdrag och budget.
Tydliga utmaningar
Vi vet att vi har tydliga utmaningar och förbättringsområden, och det pågår ett omfattande förbättringsarbete i syfte att förbättra vårt bidrag till en väl fungerade arbetsmarknad och ett Sverige i arbetet.
Vidare menar Demervall att Arbetsförmedlingen brister i sitt viktigaste kärnuppdrag – att stödja den som står utanför arbetsmarknaden att få jobb och att hjälpa arbetsgivare att rekrytera.
Men de som står utanför arbetsmarknaden, det vill säga de som är arbetslösa, är ingen homogen grupp. Det finns personer som står nära arbetsmarknaden och som klarar att söka och få ett nytt arbete på egen hand.
Det finns också personer som kan få ett arbete med hjälp och stöd från oss. Det kan handla om arbetsmarknadsutbildningar, subventionerade anställningar eller praktik.
Många behöver utbildning
Det finns därtill personer som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden. Omkring 117 000 av de inskrivna arbetssökande saknar gymnasieutbildning, varav cirka 17 000 inte har någon registrerad skolgång alls.
Många av dem har dessutom bristande kunskaper i svenska. De har mycket stora svårigheter att få ett arbete på den svenska arbetsmarknaden utan kompletterande skolgång.
Vi är helt eniga med Demervall om att det är avgörande för företagens tillväxt att de kan rekrytera efterfrågad kompetens.
I arbetet med att hjälpa arbetsgivare att rekrytera fokuserar vi, i enlighet med det uppdrag vi har av regeringen, på arbetsgivare som är öppna för en breddad rekrytering – det vill säga de arbetsgivare som ser bortom förutfattade meningar om vad som krävs för att klara ett arbete.
Det är vårt uppdrag givet den höga andelen arbetslösa som har svårigheter att finna ett arbete på egen hand, i konkurrens med arbetssökande med en starkare position på arbetsmarknaden.
Stöd och kontroll
Arbetsförmedlingen fokuserar nu framåt och arbetar med två kärnuppdrag – stöd och kontroll – som kan summeras i tre punkter.
1. Stöd
Stöd till arbetssökande som behöver stöd, på det sätt de har rätt till, under förutsättning att de står till arbetsmarknadens förfogande.
2. Kontroll
Kontroll av att arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd används i enlighet med regelverket.
3. Bekämpa brottslighet
Förhindra felaktiga utbetalningar, oseriösa aktörer samt grov och organiserad brottslighet.
Vi är helt överens med Företagarna att företagens kompetensförsörjning inte kan vänta och här har alla parter på arbetsmarknaden ett ansvar. Vi hoppas på en fortsatt positiv dialog för att hitta gemensamma lösningar och för att få fler i arbete.