Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Viktigare att försvara Ukraina än svenska höginkomsttagare

Kommer högern någonsin våga mucka med höginkomsttagare för att kunna finansiera försvaret? Undrar Arbetets ledarskribent.

Vi befinner oss i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Sverige och Europa måste rusta upp och förbereda sig för det värsta. I söndagens Agenda var samtliga representanter från riksdagens åtta partier överens om att de svenska försvarsanslagen måste öka. 

”Det här kommer att kosta pengar, det är bara att vara ärlig”, konstaterade Magdalena Andersson krasst. Hon vill ha en beredskapsskatt där höginkomsttagare får bära mer av kostnaderna. 

Rädda för värnskatt

”Försvaret ska inte finansieras genom höjda skatter”, svarade Liberalernas försvarspolitiska talesperson Gulan Avci.

Ska man säga nåt vad det betyder då? Typ: Det är kod för att det är nedskärningar som ska betala kulor och kanoner. 

Utanför tv-studion är Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad lika oroad som Avci över att behöva betala värnskatt för friheten. Det vore att ”skjuta sig själv i foten”, fortsätter han.  

Wennblad, Svenskt Näringsliv och andra högertyckare menar att den avskaffade värnskatten 2020 – alltså supersänkt skatt för höginkomsttagare – ökat inkomsterna till statskassan. Men det är lika svårt att bevisa som att motbevisa. 

Vill vända världen ryggen

Det hände mycket annat som påverkade svensk ekonomi 2020 utöver slopandet av värnskatten, inte minst pandemin.  

Wennblad har dock bestämt sig och tycker att vi i stället ska kika på ”lösningen” att kapa biståndsbudgeten ytterligare. Han nöjer sig inte med Moderaternas beslut att dra ner svenskt bistånd till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) även kallad ”skammens gräns” av FN. Nej, han leker med tanken att trycka ner det till 0,3 procent – för reformutrymmet. 

I tider där krig är vardag, demokratin och jämställdheten backar och klimatförändringarna hägrar, kan man fråga sig om det inte vore att skjuta sig i foten. 

Välkomnar dyrare mediciner

Även Dagens Nyheters Susanne Nyström är inne på samma spår.  ”Vågar politikerna mucka med småbarnsföräldrarna?” undrar hon samtidigt som många småbarnsföräldrar redan nu har det riktigt tufft. 

Pensionärer och kroniskt sjuka ska betala betydligt mycket mer, både för att få rabatterade läkemedelskostnader och för att nå frikortsnivå, konstaterar hon och hyllar höjningen av högkostnadsskyddet. 

”Ett steg i rätt riktning”, menar Nyström som i klassisk DN-anda gärna utgår ifrån segmentet svenskar som klarar av kostnadsökningar. 

Gemensamt för dessa tre högerivrare är att de alla verkar hoppas att tillväxtkakan ska växa sig större genom att fortsätta kratta manegen för de redan välbärgade. Men det kommer inte hända med rekordhög arbetslöshet, bottennoterad tillväxt och fortsatt tuffa tider för de svenska hushållen. 

Vägrar ansvar efter förmåga

Men de är oroade nu, högern. De säger sig vara överens om att kostnaderna Sverige står inför både är stora och nödvändiga men vägrar se det bisarra i vad de föreslår 

Wennblad ser dock helst att Sverige vänder världen ryggen, världen angår honom inte. Nyström att vi puttar ut kostnaderna på barnfamiljer, äldre och sjuka. Gulan Avcis Liberaler hoppas på en tillväxt utan att leverera politik ens för att möjliggöra att fler går till jobbet. 

Det är till och med rimligare för dem att öka statsskulden än att beskatta kapital, fastigheter eller höga arbetsinkomster – allt för att hjälpa de mest bemedlade slippa undan ett större ekonomiskt ansvar. 

Frågan vi bör ställa oss är snarare om högern någonsin ska våga bråka med vårt lands allra rikaste. Det är ju trots allt där de stora pengarna finns att hämta.