Sekoklubb lättade över att pausad upphandling av pendeltågen i Stockholm: ”Enda rätta att driva trafiken i egen regi”
Bara en operatör lade ett anbud för att få köra Stockholms pendeltåg. Därför beslutade region Stockholm att avbryta upphandlingen och göra om den, i hopp om att fler aktörer ska vilja lägga ett anbud.

Lokföraren Melissa Svenhard.
Nu får SJ fortsätta driva pendeln ett år till, och som längst till 2028.
Tågbolaget tog över efter att avtalet med det Hongkongbaserade bolaget MTR sades upp i förtid. Region Stockholm var missnöjt med hur MTR skötte underhållet av tågen och det stora antalet inställda avgångar.
Lokförarfacket på Stockholms pendeltåg, Seko Lok Pendeln, är lättat över att SJ får fortsätta köra pendeln, och att upphandlingen görs om.
– Vi är försiktigt optimistiska. Vi hoppas att regionen ska inse att det enda rätta är att driva trafiken i egen regi, säger Melissa Svenhard, ordförande i fackklubben.
– Om inte det, så hoppas vi att nästa anbudsunderlag är mer seriöst.
Gick med förlust
Det är sekretessbelagt vilket tågbolag som var den enda anbudsgivaren.
Men SJ har tidigare gått ut och bekräftat att bolaget inte lade något anbud på att få köra Stockholms pendeltåg. Detta då bolaget menar att avtalet innebär en för stor risk för att bli en förlustaffär.
I Sverige gick ingen tågoperatör som körde kollektivtrafik med vinst under 2023.
Bland annat SJ och Transdev efterfrågar bättre avtal, där Sveriges regioner som upphandlar kollektivtrafiken tar en större del av kostnaderna än vad de gör i dag.
Trafikregionrådet: ”Ställer krav”
Hur det blir med den saken nu när man tvingas att göra om upphandlingen för Stockholms pendeltåg är oklart, uppger trafikregionrådet Anton Fendert (MP), som är ytterst ansvarig för Stockholms kollektivtrafik.
– Vi ställer krav i våra upphandlingar, sen är det anbudsgivarna som får prissätta de kraven. Så det är en svår fråga att spekulera i så här, säger han.
– Men för mig är det allra viktigast att vi får en långsiktigt, stabil och hållbar pendeltågstrafik både för våra resenärer och de som arbetar inom pendeltågstrafiken.
SJ:s kritik
SJ kritiserar villkoren i avtalet och menar att det är svårt att bedriva trafiken utan att gå med förlust. Hur ser du på det?
– Eftersom vi har haft en pågående upphandling har jag inte haft någon möjlighet att diskutera med marknaden vad de tycker och tänker.
– Nu ska jag göra det och även samla in fackförbundens synpunkter i vad som är viktigt här framöver men vad som också hade kunnat göras annorlunda.

Anton Fendert (MP), trafikregionråd.
Vill ha stabila lösningar
Sekos fackklubb på pendeln uppger att samarbetet med SJ fungerar bättre än med MTR.
Nödavtalet med SJ, där regionen tar en större del av kostnaderna för trafiken, har också skapat stabilitet.
Att byta arbetsgivare vart fjärde eller sjätte år vid nya upphandlingar gynnar inte långsiktigheten, menar fackklubben.
Hur ser du på det?
– Vi vill ha stabila och långsiktiga förutsättningar, både för de som arbetar inom pendeltågstrafiken och för de som är beroende av den för att ta sig till och från arbete eller andra aktiviteter, säger Anton Fendert.
– Det är något vi verkligen kommer att sträva efter. För mig är det också en central fråga i den process som kommer att pågå under våren när vi ska titta på den nya upphandlingen.
Hur ser du på en lösning där regionen skulle ta över pendeltågstrafiken i egen regi?
– Även här vill jag inte dra några slutsatser innan vi får en bättre bild av de möjliga handlingsalternativen framåt. Men det jag kan säga är att vi har under den här mandatperioden antagit en neutral inställning till driftsformen.