Olagligt låg pension vanligare än olagligt hög
Felaktig pension är vanligtvis lägre än man har rätt till. Ändå siktar myndigheterna bara in sig på dem som får felaktigt för höga belopp, skriver Arbetets ledarskribent.

En majoritet av dem som får fel pension skulle tvärtom fått högre pensioner om de fick rätt belopp, skriver Martin Klepke
Sedan vår konservativa regering tillträdde har de statliga angreppen mot bidragstagare ökat.
Pensionssystemet har också drabbats, trots att pensionen varken är bidrag eller avdrag. Det är i stället pengar som varje löntagare hela yrkeslivet har betalar in för att få en dräglig pension.
I denna tid av avsky mot våra statliga pensioner avslöjar nu Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra att det är fler pensionärer som får mindre i pension än vad de har rätt till än tvärtom.
Bluff om fusk
Talet om fuskande pensionärer är alltså helt fel. En majoritet av dem som får fel pension skulle tvärtom fått högre pensioner om de fick rätt belopp.
Hem och Hyra hänvisar till en internrapport från Pensionsmyndigheten som visar att över 150 000 ålderspensionärer tillsammans fått 669 miljoner kronor för lite under 2022. I genomsnitt har de under året missat 4 450 kronor som de haft rätt till men aldrig fått.
Det är främst bostadstillägget som fallerar.
Det är nämligen den enskilda pensionärens egen skyldighet att ange om hyran höjs, vilket många missar.
Det här är ingen nyhet för myndigheterna.
Politiken är problemet
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har tre gånger uppmanat regeringen att förenkla reglerna för bostadstillägg utan att få gehör.
ISF har också uppmanat Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan, de två myndigheter som kan betala ut bostadstillägg, att bättre kartlägga dem som får för låga utbetalningar.
Reaktionen från de två myndigheterna är nedslående.
Pensionsmyndigheten säger att de bara i ett fåtal fall följer upp uppenbart för låga utbetalningar.
Försäkringskassan går ännu längre och medger att de helt struntar i om pensionärer får för låga utbetalningar. De jagar bara folk som får för mycket.
Visst kan vi kritisera dessa två myndigheter för deras ointresse. Men grundproblemet är naturligtvis den politiska styrningen.
Vill rasera välfärden
70 000 pensionärer med bostadstillägg har aldrig anmält någon hyresförändring. Det är uppenbart att det bland dem döljer sig många som får på tok för lågt bostadstillägg.
Myndigheternas val att strunta i dessa pensionärer är dock politiskt styrt.
Regeringen hetsar dagligen mot ”bidragstagare” och ”fuskare”. Då vill man inte att myndigheter lägger resurser på att kartlägga dem som får för lite.
Det är logiskt för en politik som vill rasera vår välfärd.