Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Guldrush just nu” – Europol och polisen jagar skurkföretag i norra Sverige

Korruption, människohandel och skattefusk. Brottslighet gror i spåren av den gröna omställningen i norr. Nu utbildas hundratals poliser i att kartlägga skurkföretagen. ”Det är ett otroligt mörkertal”, säger underrättelsechefen Frida Kröger Nygren. 

”En guldrush”, kallar underrättelsechefen Frida Kröger Nygren det som pågår i norra Sverige och syftar på industrisatsningarna. 

– Det är klart att det skapar sårbarheter i systemet, säger hon.   

Fram till 2040 väntas 1 400 miljarder kronor investeras i Norrbotten och Västerbotten, enligt Norrbottens handelskammare.  

Till stor del handlar det om satsningar i Boden, Luleå, Gällivare och Skellefteå. De största investeringarna rör bland annat Stegras och SSAB:s planer på fossilfria stålverk, LKAB:s omställning av gruvbrytningen och det numera krisande Northvolt.

Det satsas även på infrastruktur som Norrbotniabanan och dubbelspår mellan Boden och Luleå, samtidigt som hamnarna i Luleå och Umeå expanderar. 

Person med långt blont hår och en svart kavaj, står framför en vit bakgrund och ler.

”En guldrush”, kallar underrättelsechefen Frida Kröger Nygren det som pågår i norra Sverige .

”Brottslingarna finns ofta utomlands”

Stora summor i omlopp, mycket riskkapital och stora byggen på kort tid. Det, och att det flygs in människor för att bygga allt som behöver byggas är en ”jäkla riskfaktor” i sig, enligt Micael Säll Lindahl, regionpolischef i norr. 

– Den kriminella ekonomin kommer att växa jättemycket om vi inte är tillräckligt på tårna. 

Ekobrottslighet och arbetslivskriminaliteten väntas öka. Därför utbildas nu 400 poliser i norr med hjälp av pengar från Svenska ESF-rådet. 

De ska bland annat bli bättre på omvärldsbevakning, internationell samverkan, företagskontroller och utlänningskontroller. 

– Vi lever inte längre i en regional verklighet. Man kan säga att brottsplatsen är i norra Sverige men att brottslingarna ofta finns utomlands, säger Frida Kröger Nygren, underrättelsechef på polisregion Nord.

“Otroligt mörkertal”

Det är kriminalitet som är svår att se, säger Micael Säll Lindahl. Som polisen i norr inte är vana vid. Brottsupplägg som är sammanflätade med legitim verksamhet. 

– Och då måste man ha andra glasögon på sig. För du kommer inte att uppfatta brottsligheten om du inte höjer din förmåga att förstå och se det helt enkelt, säger han.  

En person iförd en polisuniform med märken och axeldekorationer står mot en vit bakgrund.

– Den kriminella ekonomin kommer att växa jättemycket om vi inte är tillräckligt på tårna, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i norr. 

I hög grad handlar det om företag som används som brottsverktyg: fusk med arbetstider, skattebrott, statliga bidrag man inte har rätt till, svart arbetskraft. Det handlar också om människoexploatering och arbetsmiljöbrott.

– Det är ett otroligt mörkertal av brottslighet som vi förmodligen inte har upptäckt, säger Frida Kröger Nygren. 

Förundersökningssekretess hindrar henne från att gå in på detaljer kring det som polisen hittills har hittat. 

Korruption ökar

Enligt Frida Kröger Nygren är upphandlingen en kritisk del av processen, där har polisen en möjlighet att sätta stopp eller förebygga en brottsspiral. 

– Risken är att alla måste gena och bryta mot kollektivavtalen för att överhuvudtaget klara upphandlingarna, säger hon. 

Sverige har fallit till sin lägsta nivå någonsin i det årliga korruptionsindexet Transparency International, och offentlig upphandling pekas ut som ett av skälen. 

– I många fall är det ganska små kommuner som vill ha företagarna hos sig så vi tittar på korruption, förskingring och annan typ av otillåten påverkan, säger Frida Kröger Nygren. 

När byggena väl är i gång ökar risken för brott ”explosivt” ju fler underentreprenörer det finns, enligt henne. 

– Det finns helt enkelt mindre och mindre kontrollfunktioner längre ner i kedjan, säger Frida Kröger Nygren. 

Pressar företagen

Regionpolischefen Micael Säll Lindahl beskriver polisens relation till de stora industrierna som dubbel. Polisen ska både skydda vad de håller på med – och granska det. Polisen behöver sätta press och informera, konstaterar han. 

– Om de använder sig av oseriösa företag så sätter de arbetsmiljölagen ur spel. Det är dålig marknadsföring för dem. De bygger hållbara industrier, det kan man inte göra med människor som utnyttjas, säger han.

På initiativ av polisen i region Nord har Europol börjat kartlägga oseriösa företag. 

– De här oseriösa företagen dyker inte bara upp här utan jobbar i hela EU. Därför behöver vi ett internationellt underrättelsearbete för att identifiera vilka de är, säger Micael Säll Lindahl. 

Förhoppningen är att det ska bli lättare att hitta dessa vid företagskontroller. 

– Vår uppgift är att se till att de oseriösa aktörerna inte tränger ut de seriösa aktörerna – för de konkurrerar på andra villkor, säger Micael Säll Lindahl. 

Lärdomar från Northvolt

I grund och botten handlar det om att se till att arbetsmarknaden är sund, säger Frida Kröger Nygren.

– Till en början handlar det om att hantera särskilda brottstillfällen, sedan handlar det om att säkerställa schyssta villkor och i slutändan handlar det om att begränsa handlingsutrymmen. 

För att möjliggöra det behöver polisen samarbeta med myndigheter som Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Tullverket, säger Frida Kröger Nygren. 

Bygget av Northvolt har bidragit med lärdomar, inte minst gällande samarbete, enligt Micael Säll Lindahl. Han syftar bland annat till de myndighetsgemensamma razzior som Arbetet rapporterat om tidigare med syfte att hitta så kallade otillåtna bostäder.

– Det är otroligt viktigt för oss att ha koll på var människorna som bygger fabrikerna bor. Boenden används för att exploatera människor. Om boendet inte är bra genererar det också kriminalitet som narkotikabrott, våldsbrott och prostitution, säger han. 

Det finns absolut utmaningar, konstaterar Frida Kröger Nygren. 

– Men det finns också en möjlighet att försöka påverka alla de här riskerna nu – faktiskt, säger hon.