Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök
En person står utanför en butik med en stor skylt där det står "POWER", iförd en kappa och halsduk.

Skyddsombudet Karolina Younesse fick sin tjänst hyvlad från 80 till 15 procent i november.

Karolina på Power fick sin tjänst hyvlad till 15 procent – fick sämre a-kassa när butiken stängde

Butiksanställda på Power fick sina tjänster hyvlade, vissa gick från 80 procent till 15 procent. Kort därefter kom beskedet att butiken upphör. – Min a-kassa blev sämre, säger skyddsombudet Karolina Younesse.

Norskägda elektronikhandelskedjan Power tog över Media Markts svenska varuhus sommaren 2023. Våren 2024 förhandlade Power med Handelsfacket om omorganisation.

I varuhuset på Drottninggatan i Stockholm skedde en omfattande hyvling av arbetstid. 

En stor del av de cirka 70 anställda tvingades välja mellan att få sitt arbetstidsmått minskat eller att bli uppsagda. Tjänsterna hyvlades från 80 procent till 50 eller 15. 

Flera tackade nej och blev uppsagda. Andra kände sig tvingade att acceptera minskad arbetstid.

– Nittio procent av de anställda fick det sämre. Vissa fick det mycket sämre, säger en anställd till Arbetet.

Hyvlad från 80 procent till 15

Skyddsombudet Karolina Younesse fick sin tjänst hyvlad från 80 till 15 procent i november.

– Det kan man inte försörja sig på, konstaterar hon.

I början av januari kom dråpslaget: Power Drottninggatan ska stängas. Företaget hänvisar till att fastighetsägaren höjer hyran.

Senast 30 juni ska verksamheten ha upphört. Många av dem som accepterat en tjänst med färre timmar känner sig lurade.

– A-kassan blir mycket lägre när man blir arbetslös från 50 procent i stället för 80. Många ångrar att de inte tackade nej till hyvlingen. Då hade de haft möjlighet att klara sig på a-kassa, säger Karolina Younesse.

Omplacering

Anställda på Drottninggatan har bett om att få bli omplacerade till något av Powers sex andra varuhus i Stockholmsområdet.

– Vår arbetsgivare svarade att de inte har som policy att göra sådana omplaceringar, säger Karolina Younesse.

Några personer, främst chefer, har fått erbjudande om fortsatt jobb i närliggande varuhus. För de övriga anställda har det genomförts fackliga förhandlingar om nedläggningen. Resultatet blev att anställda som stannar kvar fram till nedläggningen erbjuds några veckor arbetsfri uppsägningstid när varuhuset har stängt.

– Det är bättre än ingenting. Men det är snålt att inte fler erbjuds fortsatt jobb på andra varuhus, säger Karolina Younesse.

En person med långt lockigt hår och en vit halsduk står inomhus. I bakgrunden syns en skylt på svenska med öppettider för en butik.

Många ångrar att de inte tackade nej till hyvlingen. Då hade de haft möjlighet att klara sig på a-kassa.

Karolina Younesse

Power: ”Inget samband”

Powers operativa chef Morten Hovland sa till Arbetet i januari att ”många” anställda från Drottninggatan skulle erbjudas fortsatt jobb, men nämnde inget antal.

Han har viss förståelse för  anställda känner sig lurade då de förmåtts att acceptera en tjänst med färre arbetstimmar och sedan ändå blir arbetslösa.

– Jag förstår att de kan tänka på det sättet. Men det finns inget samband mellan beslutet om omorganisation och beslutet om nedläggning, säger Morten Hovland.

”Omplacering ska gälla”

Mattias Kvickström, ombudsman på Handels i Stockholm, har förhandlat tillsammans med butikens fackombud. 

– I sådana här fall anser vi alltid att omplacering enligt paragraf 7 i las ska gälla, säger Mattias Kvickström som inte vill kommentera ärendet närmare.

Lagparagrafen slår fast att arbetstagare inte ska sägas upp om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder dem annat arbete hos sig.

I fallet med Power Drottninggatan blev det till slut en mindre del av personalen som faktiskt fick erbjudande om annat arbete.

Handels: Förstår besvikna medlemmar

Enligt Handels ombudsman Cecilia Creutz har Power förhandlat om en ny organisation i flera butiker.

Konsekvensen blev att ett antal tjänster togs bort, några fick lägre och några högre sysselsättningsgrad.

– Vad gäller att verksamheten upphörde på Drottninggatan så förstår jag det som att inte heller företaget vetat att butiken skulle läggas ner när man gick in i förhandlingarna, skriver Cecilia Creutz i ett mejl till Handelsnytt.

– Vi förstår att medlemmarna känner sig besvikna. Det var dock inget som gick att förutse på förhand. Vår bild är att arbetsgivaren till mångt och mycket skött detta okej. Dialogen har varit god med företaget och de har lyssnat på våra önskemål. Sen är det självklart inte bra att först göra en omorganisation och sedan lägga ner ett arbetsställe precis efter, skriver Cecilia Creutz.

En tidigare version av artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Handelsnytt och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.