Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök
En man i en mörk jacka står vid en travbana på kvällen och tittar på hästkapplöpning med sulkys.

Under hösten har Andreas Engh och hans kollegor bytt ban­belysningen. Det var ett krav från Svensk Travsport för att Bollnästravet skulle få fortsätta arrangera kvällstrav.

Elektrikern Andreas fixar elproblem på Bollnästravet – kan få rycka in minuter innan start

Det ryker om hästarna när de svettiga travar ut från banan till stallbacken. Det är snö och minusgrader på Bollnästravet, men hästarna är ångande heta efter dagens montélopp.
– De här grindarna mot stallbacken har hänt mer än en gång att jag fått fixa innan tävlingarna drar igång, säger Andreas Engh, Granitor i Bollnäs.

Andreas Engh har varit jourelektriker på Bollnästravet i 15 år.

Det betyder att han varje tävlingsdag är på plats för att rycka in om något elrelaterat problem uppstår.

Just i dag är det V64, en lite mindre tävling, men ändå med stjärnor som Örjan Kihlström i sulkyn.

Att det just blev Andreas Engh som fick uppdraget på travet säger han nog beror på att han var den enda som hade lite travintresse på firman.

– Det underlättar, för annars kan kvällarna bli ganska långa här, säger han.

Han har till och med varit delägare i en travhäst: Eng-stegg, tillsammans med några släktingar.

– Det var en riktigt duktig häst. Den sprang in en hel del, vi var fyra som delade. Höjdpunkten var vinst i V75 dagen före julafton ett år, det blev en riktigt bra julklapp. Jag har fått frågan om att bli delägare i fler hästar efter det, men vad är chansen att det skulle gå så bra igen?

En person tittar på en travhästtävling på kvällen från bakom ett staket. Hästar och kuskar ses på en jordbana.

Förutom att ha jour så har Andreas Engh de senaste månaderna arbetet med att byta ut varje strålkastare runt banan.

Mest jobb på travbanan

Det är den här tiden på året som det blir mest jobb för elektrikern på travbanan.

Förutom de motordrivna grindarna, som måste fungera prickfritt innan tävlingarna får tillstånd att köras, så kan Andreas Enghs arbete bestå i att fixa söndersparkade eluttag i stallen eller att laga kontakterna till de fotoceller för tidtagning och startsystem som sitter runt banan.

– En gång ringde de från tv-studion nere i hallen, jag minns det mycket väl, det var 13 minuter till start. Studion var strömlös, vilket innebar att inga tv-sändningar från banan kunde sändas.

– Det var en säkring som hade gått, de hade överbelastat en grupp. De använde några vägguttag till sådant de inte skulle användas till, som att värma varmkorv. Det blev stressigt att få till, men jag hann.

Kan ringa om stort och smått

Andreas Enghs telefonnummer finns hos all personal på banan, de kan ringa om stort och smått de behöver hjälp med under tävlingsdagarna.

– Att vara på plats under tävlingarna har blivit som det hör till på något vis, jag har inte tröttnat. Men det kanske inte är så kul för frugan att vi måste ta hänsyn till tävlingsdagar när vi ska åka på semester, säger han.

Vid de få tillfällen som Andreas Engh inte har möjlighet att arbeta på travbanan under tävlingsdagar får hans kollegor på Granitor hoppa in.

Ett sådant tillfälle var för några år sedan då han var med om en arbetsplatsolycka. Han ramlade ned från en trappstege och fick fraktur på en nackkota.

– Då fick jag sitta hemma med telefonen och guida mina kollegor under tävlingsdagarna, för de hittade ju inte på banan.

En jockey på en häst närmar sig en man som står vid ett inhägnat område på en svagt upplyst kapplöpningsbana.

Kvällens montélopp är precis ­avslutat. Andreas Engh är som ­vanligt på plats. ”Trav­intresset under­lättar, annars kan kvällarna bli ganska långa här”, säger han.

Bytt banbelysning

Under hösten har Andreas Engh tillsammans med några kollegor bytt banbelysningen på Bollnästravet. Den gamla belysningen var från 1987 och i väldigt dåligt skick.

– Under årens lopp har jag åkt många varv med skylift runt banan och lagat och reparerat, berättar Andreas Engh. 

Men nu är det krav från travorganisationen Svensk travsport att alla banor ska ha nyare, godkänd belysning.

Deadline var satt till årsskiftet 2024-2025. De banor som inte hunnit byta får inte längre köra kvällstrav. I Bollnäs klarade Andreas Engh och hans kollegor det med god marginal.

Jobbet bestod av en hel del kopplingsjobb, både uppe i armaturerna, nere i drivdonet och i centralerna. Totalt byttes 187 armaturer på 36 master.

Belysningen har en Dali-lösning så banarbetarna kan styra belysningen via mobilen.

En person står bredvid en öppen bildörr, som visar verktyg och utrustning inuti. En stege är fastsatt på taket av bilen.

En gång ringde de från tv-studion nere i hallen, jag minns det mycket väl, det var 13 minuter till start. Studion var strömlös, vilket innebar att inga tv-sändningar från banan kunde sändas.

Andreas Engh

Gjorde jobbet på ackord

Andreas och hans kollegor gjorde jobbet på ackord, och det gick riktigt bra.

288 kronor i timmen på jobbet som tog 600 timmar.

– Chefen hade räknat på 1 000 timmar, så när vi satt och gick igenom ackordet så räckte han fram handen och sa ”bra jobbat”. Så han var nöjd. Bättre betyg än så får man väl inte, säger Andreas Engh och tillägger:

– Gubbarna får ju 75 procent och företaget 25 procent av ett ackordsöverskott. Men chefen tjänar även på att vi jobbar snabbt, för de timmar vi nu inte behövde lägga på det här jobbet kan han skicka ut oss på andra jobb, så företaget tjänar på två håll på ett bra ackordsjobb.