Installatörsföretagen: ”Inför provanställning i avtalet”
Installatörsföretagens krav i denna avtalsrörelse handlar bland annat om att införa provanställning och en mer flexiblare arbetstid i installationsavtalet.
– Våra företag måste vara konkurrenskraftiga, vilket innebär att våra kollektivavtal måste vara konkurrenskraftiga, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef

Barin Özmen.
När det handlar om kravet på provanställning så säger Barin Özmen att det är något som på den övriga arbetsmarknaden är mer regel än undantag.
– Vi tror att det skulle öka möjligheten för våra medlemsföretag att anställa, till exempel personer som står längre bort från arbetsmarknaden, eller personer som kommer från andra länder. Det är ett steg för arbetsgivare att våga anställa.
Installatörsföretagen vill även att deras medlemsföretag ska kunna anställa fler kompetenser än vad de kan i dag, det vill säga personer som inte är utbildade elektriker.
– Vi har en teknikutveckling som innebär att vi behöver kunna ta in fler kompetenser, kommenterar Barin Özmen.
Tre turordningskretsar
När det handlar om lagen om anställningsskydd och turordning vid uppsägning kräver Installatörsföretagen att företagen ges lättare möjlighet att införa fler än tre turordningskretsar.
– De här reglerna kom till 2013 och sedan dess har omvärlden förändrats, det har tillkommit områden som inte fanns då. Därför vill vi ha möjlighet att inrätta fler än tre avdelningar eftersom företagen kan ha flera olika verksamheter, kanske inte bara entreprenad och service, säger Barin Özmen.
Ett krav som återkommer nästan ordagrant från förra avtalsrörelsen handlar om arbetstidens förläggning.
Installatörsföretagen kräver att arbetstidsmåttet ska vara i genomsnitt 40 timmar per vecka under en beräkningsperiod om 6 månader.
Ändrad arbetstid
Arbetstiden ska ändras till kl. 06.00-19.00 med möjlighet till en förskjutning arbetstiden med upp till 30 minuter i vardera riktningen.
Det innebär att arbetstiden skulle kunna förläggas från 05.30-19.30, med ett genomsnitt på 40 timmar i veckan.
Varför är det här så viktigt?
– Det handlar om att ha ett mer verksamhets- och individanpassat regelverk kring arbetstiden. Dels för individen som ska kunna påverka sin arbetstid och få ihop sitt livspussel, samtidigt som produktionen kanske kan kräva att man jobbar vissa tider. Just nu har vi ett väldigt stelt regelverk, där det är svårt att komma överens om annat än det som står i kollektivavtalet.
Barin Özmen säger att hon än så länge inte har hårdgranskat Elektrikerförbundets krav.
– Nu är vi igång, vi ska ses i morgon för att gå igenom yrkandena mer i detalj.