Karta: Här är sträckorna som kan få pengar
Här är några av de järnvägar, vägar, hamnar och flygplatser som pekats ut av Försvaret eller experter som viktiga ur försvarssynpunkt.

Banteknikerna Erik Englund och Henrik Karlsson på Inlandsbanan, som vd:n Otto Nilsson hoppas kunna upprusta för mångmiljardbelopp framöver.

Järnväg
1 Inlandsbanan, (Kristinehamn) Mora-Gällivare, 105 mil
Med sträckningen från Vänern till Malmfälten är den ett viktigt komplement till Norra stambanan för militära transporter nord/syd. Banans låga teknikgrad lyfts fram som ett plus av Försvaret då det är motståndskraftigt mot störningar. Inlandsbanan AB försöker finansiera totalupprustning till beräknad kostnad på 11,5 miljarder. Får idag årligt statligt bidrag på 225 miljoner, som används för att bland annat byta slipers och räls.
2 Tvärbanor (Orsa-Bollnäs och Arvidsjaur-Jörn)
Två nedlagda tvärbanor som förbinder Inlandsbanan med Norra stambanan. Inlandsbanan AB och kommuner vill se att de öppnas. Kan öka redundansen för militära och civila nord-sydliga transporter. Om det blir stopp på Stambanan kan trafik ledas över till Inlandsbanan.
3 Malmbanan, Boden-Riksgränsen (Narvik), 50 mil
Förbinder Bottenviken med Atlanten genom Nato-hamnen i Narvik, därför viktig för Försvaret. I dåligt skick och förra vintern inträffade två uppmärksammade urspårningar. EU har beviljar nästan 100 miljoner kronor för att förbättra militära och civila transporter inom unionen. Det kommer finansiera en del av Trafikverkets många projekt. Bland annat ska räls bytas ut och bättre mötesplatser skapas.
4 Älvdalens skjutfält (Blyberg-Mjågen), 1 mil
Nedlagd järnvägssträcka som Försvaret och Natoallierade ska börja använda för att frakta tunga artilleripjäser och annat till skjutfältet i Trängslet. Förlängning av sträckan Mora-Blyberg. Med start i år ska Trafikverket rusta sträckan och bygga ny lastkaj för en planerad kostnad på cirka 30 miljoner kronor.
5 Älvdalens skjutfält (Mjågen-Trängslet)
Försvaret vill se järnväg hela vägen fram till skjutfältet men Mjågen ligger några mil söder om det. Älvdalens kommun utreder möjligheterna att förlänga spåret genom centralorten och sedan vidare norrut hela vägen till skjutfältet. Det skulle också innebära att Älvdalen återigen får spårförbindelse efter att den gamla rälsen revs 1995.
6 Älvdalens skjutfält (Malungsfors -Särna)
Grannkommunen Malung-Sälen vill istället att Västerdalbanan ska förlängas genom att bygga ny järnväg från Malungsfors till Särna och på så sätt nå skjutfältet västerifrån. Det skulle underlätta för stickspår till Sälenfjällen vilket skidjätten Skistar lobbar hårt för. Finns också planer på att knyta samman det spåret med norska järnvägsnätet via Trysil, Elverum.
7 Olskroken (Göteborg)
En av Sveriges mest intensivt trafikerade järnvägspunkter där fem banor möts, vilket även gör den viktig för Försvaret. Pågående jätteprojekt ska separera gods- och persontrafiken i olika nivåer för att förbättra framkomligheten. Det förväntas kosta omkring fyra miljarder kronor totalt och EU har beviljat drygt 200 miljoner i stöd för att förbättra militära och civila transporter inom unionen.
8 Mittbanan (Sundsvall-Storlien, och vidare mot Trondeim), 33 mil
Viktig för att transportera trupper och material från Natos stora lager i hamnstaden Trondheim österut genom Sverige. Här pågår flera, delvis EU-finansierade, projekt för att rusta upp banan och öka kapaciteten under namnet Mittstråket 2.0.
Vägar
9 E4 Ljungby
På E4, Ljungby–Toftanäs, pågår ett arbete med att omvandla vägen till en motorväg. Det är ett av fem projekt i landet som har fått EU-medel för att stärka Sveriges trans portsystem och förbättra den militära rörligheten. Projektet har pågått sedan 2018. Sträckan Ljungby–Kånna blev klar 2023, och den sista etappen kan vara färdig i sommar. Det kommer då att vara möjligt att resa över 70 mil enbart på en fyrfilig motorväg – från Helsingborg i söder till Gävle i norr.
10 Halmstad hamn
I Halmstads kommun pågår infrastrukturprojektet Södra infarten, som knyter ihop hamnen med E6 samt riksväg 15, vilken leder till hamnen i Karlshamn. Drygt tre mil därifrån ligger Blekinge flygflottilj F17, och lite längre bort Karlskrona, där Försvarsmaktens enda ubåtsförband har sin bas. Infrastrukturprojektet i Halmstad har fått EU-medel för att stärka transporterna och öka den militära rörligheten, i detta fall i östvästlig riktning.
11 Sjöfartsbron och Gärdebroarna, Sundsvall
Sundsvalls kommun ska förstärka broar av både civil och militär betydelse för att klara tyngre transporter, bland annat till och från Tunadalshamnen. Det gäller Sjöfartsbron, som är 22 meter lång och belägen vid Tunadalshamnen, samt Gärdebroarna, två parallella broar som är 101 meter långa vardera. Projektet har fått EU-bidrag för att arbetet gynnar både civilsamhället och försvaret.
12 Trondheim-Östersund-Sundsvall
Försvarsmakten vill att väg och järnvägsförbindelserna förbättras, särskilt i östvästlig riktning. Detta för att möjliggöra förflyttningar av material och trupper från Natos stora lager i norska hamnstaden Trondheim, vidare till Sverige och Finland. Enligt Stockholms handelskammare är just den här sträckan av stor betydelse för Försvarsmakten.
13 Halmstad-Kalmar
Den östvästliga sträckan Halmstad-Kalmar är i stort behov av upprustning. Vägen har strategisk betydelse för både Sveriges totalförsvar och Natos försvarsplanering, bland annat för Kalmars läge vid Östersjön.
14 Malmö-Kalmar-Norrköping
Stockholms handelskammare har pekat ut att E22 behöver rustas upp och är av betydelse för försvaret. Försvarsmakten har också slagit fast i ett remissvar till regering en att alla satsningar på nordsydliga transportstråk, från södra Sverige och norrut, är viktiga. Detta för att kunna förflytta trupper och material till förband i Norden, inklusive Baltikum.
15 Oslo-Karlskoga-Stockholm
E18 och E20 är viktiga för försvaret. Men för att de ska klara av stora militära trans porter mellan Norge och Sverige via Karlskoga behöver de hålla en hög standard och rustas upp, enligt Stockholms handelskammare. Ett stenkast från E18, i närheten av Karlskoga, ligger dessutom Försvarsmaktens Villingsbergs skjutfält, och lite längre österut i Kilsbergen finns SAAB Bofors Test Center där omfattande tester görs av vapensystem, ammunition och annan militär teknik.
Hamnar
16 Kappelshamn
På Gotland föreslås Kappelshamn bli en ny reservhamn. Försvarsmakten menar att det ta behövs om något oförutsett inträffar och vill att hamnen ska vara redo för militär verksamhet senast 2030. Hamnen har varit stängd i många år.
17 Södra Sverige
Försvarsmakten har meddelat regeringen att det finns ett behov av fler svenska hamnar i södra Sverige som kan ta emot tågfärjor, utöver Trelleborg.
Flygplatser
Flygplatser är viktiga för totalförsvaret och persontransporter, särskilt efter att Sverige gick med i Nato. Regeringen har sedan tidigare ökat stödet till kommunala flygplatser och utreder hur den svenska flyginfrastrukturen ska stärkas ytterligare.
En stor brist som tidigare har pekats ut är att exempelvis många av landets flygplatser inte uppfyller Natos krav på att hantera försvarets övningar och stora transportflygplan.
Sverige har totalt 266 flygplatser, inklusive flera helikopterflygplatser. 39 flygplatser har reguljär och chartertrafik, och 27 är beredskapsflygplatser som håller öppet dygnet runt.
Staten, via Swedavia, driver tio flygplatser, medan övriga är kommunalt eller privat ägda.