Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Fackliga som inte stöttar Hamnarbetarförbundet har inte förstått uppdraget

Vad man än anser om Hamnarbetarförbundet är varslet av Erik Helgeson ett angrepp på hela fackföreningsrörelsen, skriver pensionerade IF Metallaren Lars Henriksson.

I IF Metalls pågående strejk mot Tesla är stödet från andra fackliga organisationer avgörande. Om en antifacklig arbetsgivare som Elon Musk fick fotfäste på den svenska arbetsmarknaden, skulle det utgöra ett hot mot löner och arbetsvillkor på alla arbetsplatser. 

Därför är det så glädjande att så många fackförbund visat sig solidariska och förklarat Tesla i blockad. En för alla och alla för en – det är grundprincipen som all facklig styrka vilar på.

Principiell facklig strid

Just nu pågår en annan principiell facklig strid i Göteborgs Hamn där Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson har varslats om uppsägning av företaget Gothenburg RoRo Terminals.

Bakgrunden är att han, som företrädare för sina medlemmar, förklarat innehållet i den blockad mot krigsmateriel till och från Israel som Hamnarbetarförbundet fått grönt ljus av Arbetsdomstolen att genomföra.

Motiveringen till GRT:s varsel om uppsägning är något av det mest fantasifulla som presenterats på svensk arbetsmarknad: att Helgeson skulle utgöra en “fara för rikets säkerhet” och att varslet berodde på “brott mot Säkerhetsskyddslagen och illojalitet kopplad till Säkerhetsskyddslagen.”

Fick rätt av Arbetsdomstolen

I enlighet med detta polisanmälde bolaget honom också för dessa påstådda brott.

Att ett svar från en facklig representant på en fråga från Arbetsdomstolen skulle vara saklig grund för uppsägning, det tror nog inte ens GRT-cheferna själva på.

Att Arbetsdomstolen avfärdade företagets resonemang om Säkerhetsskyddslagen och gav Hamnarbetarförbundet rätt i sin dom, eller att polisanmälan knappt hann in till Justitiekanslern och polisen innan den avskrevs, tycks inte ha bekymrat GRT eller deras organisation, Sveriges Hamnar.

De hoppas troligen att det upptrissade debattklimatet kring säkerhetsfrågor ska skrämma till tystnad, skapa förvirring och hämma solidariteten.

Behövs facklig solidaritet

För solidaritet är det som behövs nu. Den blockad mot krigsmateriel som Hamnarbetarförbundet genomförde var ett svar på begäran om internationell solidaritet från palestinska fackföreningar och när IF Metall bad om stöd mot Tesla var Hamnarbetarförbundet ett av de första förbunden att sluta upp.

Nu är det upp till oss att försvara förbundet och dess vice ordförande. Det är också vad som sker i klubbar och på arbetsplatser runt om i landet. Från SEKO på Pågatågen i Skåne – med egen erfarenhet av att försvara förtroendevalda mot uppsägning – till Unga Byggare. Stöduttalanden har strömmat in.

Utan fackliga kämpar som Erik Helgeson skulle näringslivstopparna och politikerna bestämma allt själva”, skriver Arbetets ledarskribent Karina Cubilla helt riktigt.

LO måste vakna

Tyvärr verkar denna insikt inte nått alla i LO-borgen. Till tidningen Arbetsvärlden säger LO:s avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä att han inte tänker kommentera fallet och motiverar med orden: “Jag kan inte detaljerna i det alls och det handlar inte om ett LO-förbund.”

“Detaljerna”, att en medlem i en förbundsledning varslas om uppsägning för att han gjort vad medlemmarna uppdragit åt honom och att ett företag påstår att en facklig stridsåtgärd hotar ”rikets säkerhet”, borde inte vara helt omöjliga för LO:s högste avtalsexpert att sätta sig in i.

Vi kan inte låta det faktum att Hamnarbetarförbundet står utanför LO hindra oss eller fastna i gammalt groll. Vad man än anser om Hamnarbetarförbundet är varslet av Erik Helgeson ett angrepp på hela fackföreningsrörelsen och därför en uppgift för oss alla att slå tillbaka.

Den fackliga representant som inte förstår detta utan väljer att sitta tyst och titta på när ett antifackligt företag går till angrepp mot en facklig förtroendevald har missuppfattat sitt uppdrag.

Mer om Hamnkonflikten