Twitter var bra – X sprider hat
GS-facket lämnar X – men vi lämnar inte debatten, skriver GS-fackets kommunikations- och utredningschef Julius Petzäll Mendonca.

GS-facket har beslutat att helt lämna plattformen X. Vi lämnar för att vi ser hur plattformen har förvandlats till en miljö där hatretorik och fackförakt får allt större utrymme, samtidigt som den konstruktiva debatten marginaliseras.
Plattformens ägare har genom sina beslut och handlingar bidragit till en utveckling som går stick i stäv med de demokratiska värderingar som vi i GS kämpar för varje dag.
Extrema röster premieras
För några år sedan var X, då Twitter, en av de viktigaste arenorna för politisk opinionsbildning. Där kunde vi som fackförening föra ut våra budskap, bidra till samhällsdebatten och lyfta våra medlemmars perspektiv. Idag ser vi en annan verklighet.
Samtidigt som X blivit en plats där extrema röster premieras och desinformation får florera har plattformen tappat i betydelse för opinionsbildning.
Att GS lämnar X betyder dock inte att vi lämnar samhällsdebatten eller opinionsbildning. Vi ser tvärtom ett behov av att utveckla våra strategier och anpassa oss till de kanaler där vi tror vi kan göra skillnad.
Många organisationer har redan dragit ner aktiviteten på X, GS väljer dock att gå hela vägen och helt avsluta vår närvaro där. GS gör detta som en politisk markering mot såväl ägaren Elon Musk som mot vad X blivit till idag.
En strategi för att vinna debatten
Det finns de som oroar sig för att ett tomrum uppstår när fackföreningsrörelsen lämnar X. Att lämna X är inget avståndstagande från debatten – det är en strategi för att vinna den.
Låt oss vara ärliga: opinionsbildandet och den breda representationen på plattformen har redan tynat bort. Att stanna kvar där skulle innebära att vi investerar tid och resurser i en plattform där vi inte längre har inflytande.
Vår röst får större genomslag när vi väljer att satsa på mer relevanta plattformar där våra medlemmar, journalister och beslutsfattare är aktiva.
Det handlar inte bara om att utveckla och anpassa vårt kommunikationsarbete – det handlar också om att inte bidra till att legitimera X som en plattform för samhällsdebatt.