Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Agnes, 19, mördades på jobbet – vd:n på vårdbolaget kan dömas för dålig säkerhet

Nyanställda Agnes Redlund mördades på sitt jobb på lss-boendet, 19 år gammal. Men har arbetsgivaren brustit i sina riskbedömningar av arbetet? Det är knäckfrågan i rättegången där Serigmo cares vd åtalats för arbetsmiljöbrott. ”Hoppas på fällande dom”, säger mamman.

– Var hon där ensam? Fanns det knivar i lådan? 

Det är frågor som Maria Redlund ställer när hon får reda på att hennes dotter mördats på sitt jobb.

Den 17 november 2022 mördas Agnes Redlund, 19, på sitt arbete på det nystartade Munksundets gruppboende i Enköping. Av en boende som får tag i en kniv i en kökslåda och sedan hugger den nyanställda kvinnan till döds.

En kökslåda är öppen och visar olika bestick till vänster och en uppsättning knivar till högre i en plastbricka, med en röd pil som pekar på en av knivarna.

På boendet fanns det en kökslåda med knivar tillgängliga. Bilden är hämtad från polisens förundersökning.

Då är hon den enda anställda kvar på jobbet. Både ensamarbetet och det faktum att knivar funnits lättillgängliga är kärnfrågor i rättegången som nu pågår i Uppsala tingsrätt. Vd:n för Serigmo Care, som driver boendet i Enköping, står åtalad för arbetsmiljöbrott. Samtidigt vill åklagaren också ge bolaget en företagsbot på två miljoner kronor för brottet.

”Förstår fortfarande inte”

Åklagaren menar att vd:n inte gjort vad som krävs för att förebygga ohälsa och olycksfall och på så vis vållat Agnes Redlunds död. Agnes mamma Maria Redlund har varit på plats på rättegången. 

– Jag hoppas på en fällande dom. Det skulle innebära att någon tar ansvar för det fruktansvärda som hände. Man ska inte få öppna ett lss-boende utan att ha alla rutiner och riskbedömningar klara. Jag förstår fortfarande inte hur det kan vara möjligt, säger Maria Redlund som även berättat sin historia i Arbetets podd från Golvet.

Under rättegången håller hon i det hjärtformade silversmycket med Agnes fingeravtryck och födelsedatum som påminner om dottern. Mitt emot sitter en vd med allvarsam blick.

I stämningsansökan står att händelsen ”med hög grad av sannolikhet” hade kunnat undvikas om vd:n inte hade brustit i sitt arbetsmiljöansvar.

Läs också: Marias dotter Agnes mördades på sitt jobb på LSS-boendet

Åklagaren menar att vd:n inte sett till att riskerna med arbetet bedömts tillräckligt noga och regelbundet. Därtill anser hon att vd:n brutit mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om våld och hot i arbetsmiljö. Det genom att tillåta ensamarbete kring mördaren och att tillåta att knivar funnits tillgängliga på boendet, lätta för mördaren att komma åt. Åklagaren är också kritisk till att personlarm saknats. 

Under onsdagen, när Arbetet är på plats i Uppsala tingsrätt, vittnar flera personer som jobbade på boendet i samband med mordet eller som har hanterat lss-frågor i kommunen. De pratar om hur långtgående friheter de som bor på ett lss-boende har. Man ska ha rätt att ha knivar i sitt eget boende, till exempel. Parallellt med det måste arbetsgivaren riskbedöma arbetsmiljön, något åklagaren alltså menar inte gjorts tillräckligt.

”Gjort tillräckligt”

Men vd:n och bolaget Serigmo cares advokat Göran Smedberg tycker i stället att arbetsgivaren har gjort tillräckligt. Både bolaget och vd:n nekar till brott. De tycker att de hämtat in den information de behövde om den boende som mördade Agnes och även att de gjort tillräckliga riskbedömningar.

Under onsdagen lyftes också en incident som uppmärksammats i rapporteringen kring mordet, nämligen att en anställd före mordet ska ha hotats av mördaren, men berättat om det först efteråt. 

– Den incidenten, om den inträffat, har inte kommit bolaget till kännedom förrän efter mordet skedde, på ett krismöte man hade. Hade den inträffat skulle den naturligtvis ha rapporterats av personen som blivit utsatt. Vi är tveksamma till om den har inträffat, säger han. 

”Folk tänker till”

Att incidenten lyfts handlar om rättegångens knäckfråga – vilka risker som varit förenade med att jobba nära den boende. Och om arbetsgivaren gjort det som krävs för att säkerställa att riskerna, eller snarare frånvaron av dem, gjort ensamarbete befogat. Arbetsgivaren har till exempel inte begärt utdrag från journaler.

Oavsett vad domen landar i, utifrån arbetsmiljölagar, vet Maria Redlund redan att risken fanns. Hennes dotter är ju borta. Sedan dess har hon fått många meddelanden från folk som jobbar på liknande arbetsplatser som säger att de tar upp Agnes fall på sina möten när de pratar riskbedömningar. 

– I allt elände känns det ändå bra för då har jag ju åstadkommit något. Folk tänker i alla fall till. 

Lyssna på Arbetets på podd Från Golvet om mordet på Agnes

Läs också: Mannen hotade med knivar och gift – Agnes, 19, mördades när hon jobbade ensam