Går det att fixa naglarna på en salong med schyssta villkor?
Låga löner, långa arbetspass och utnyttjade migrantarbetare. Går det att fixa naglarna eller jobba på en salong med schyssta villkor?

Nagelbranschen består till största delen av många små företag och en del mindre franchise-kedjor.
Kollektivavtal med facket, som ska garantera att anställda får löneökningar, försäkringar och inflytande på jobbet, hör inte till vanligheterna.
Lena Åkesson är Handels ombudsman med ansvar för skönhetsbranschen.
Hon säger att vanliga problem på nagelsalonger är att anställda jobbar för många timmar, får för lite vila mellan passen och sällan någon längre sammanhängande ledighet.

Lena Åkesson, ombudsman på Handels.
Lön på över 28 000 kronor
Ett annat problem är att många anställda kommer från länder utanför EU och behöver arbetstillstånd via Migrationsverket.
För att få jobba i Sverige måste de komma upp i en lön som motsvarar 80 procent av en svensk medianlön, vilket i dag är drygt 28 000 kronor.
Det är tydligt i statistiken att sedan regeringen höjde lönekraven kraftigt i november 2023 från 13 000 kronor till drygt 28 000 så har antalet personer som beviljats arbetstillstånd inom skönhetsbranschen minskat med hälften.
Anställda får betala tillbaka lön
– Nu ska jag inte dra alla över en kam, men jag vet att det förekommer att anställda får gå till bankomaten och hämta ut pengar för att betala tillbaka delar av lönen till arbetsgivaren.
Lena Åkesson säger att det är svårt för facket att nå ut till dessa personer, som ofta befinner sig i en mycket utsatt situation.
– Många är inte medlemmar i facket. De har svårt för språket och ofta vågar de inte prata med oss när vi är ute på salonger.
Kollektivavtal ett steg på vägen
Det kan vara svårt för en konsument eller jobbsökande att veta om ett företag har schyssta villkor.
– Men ofta är det så att där det finns kollektivavtal så är man i alla fall ett steg på vägen mot schyssta villkor, även om det inte alltid är en garantistämpel med ett avtal.
Hur tar man då reda på om en salong har kollektivavtal? Man får helt enkelt ringa Handels rådgivning och fråga.
– Det är en del som ringer och frågar. Framför allt personer som söker jobb på salonger.
Svår bransch att få grepp om
Nagelsalongsbranschen är svår att få grepp om, både för facket, myndigheter, konsumenter och nyutbildade nagelskulptörer.
Den består av många mindre företag. Ibland går de under liknande namn och man kan tro att det är en kedja, men i stället är det olika små firmor.
Handelsnytt hittar bland annat flera salonger i landet med namnet Elite Nails men när jag mejlar en av salongerna för att fråga om det är en franchisekedja får jag ett svar på engelska (fritt översatt):
Hej! Det är förståeligt att du inte förstår hur det hänger ihop eftersom vi själva inte har någon aning heller. Vi jobbar i självständiga företag och har inget med varandras beslut att göra.
Så går det att fixa naglarna schysst?
Så går det att fixa naglarna eller jobba på en salong med schyssta villkor? Det är inte helt lätt att svara på.
Det enda som är tydligt är att det är svårt för kunder, anställda, fack, myndigheter och även arbetsgivare själva i viss mån att veta hur det ligger egentligen ligger till.
Färre arbetstillstånd efter hårdare regler om lön
Migrationsverket beviljade mycket färre arbetstillstånd efter att regeringen ändrade reglerna 1 november 2023. Då höjdes lönekraven kraftigt, från 13 000 kronor, till drygt 28 000 kronor. 2023 beviljades totalt 21 000 nya arbetstillstånd, jämfört med drygt 13 000 år 2024. Även nya arbetstillstånd för skönhets- och kroppsterapeuter minskade med hälften av samma anledning.
Antal beviljade arbetstillstånd för skönhets- och kroppsterapeuter