Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Regeringens förslag om gårdsförsäljning – ett hot mot vissa bryggerier

Små bryggerier ska från nästa år få sälja öl i samband med ölprovningar. Men det kan slå ut de mellanstora företag som inte omfattas av de nya reglerna, skriver Henrik Kihlberg, vd för bryggeriet Nils Oscar.

Sverige har flest bryggerier per capita i Europa – men nu är det tufft för många. Pandemi och krig i vårt närområde har tyvärr gjort att bryggeriernas kostnader ökat. I dag minskar antalet bryggerier och många kommer att gå i konkurs eller lägga ner om inget görs.

Mycket av den tidigare bryggeritillväxten har möjliggjorts tack vare krav om distribution från EU – vilket innebär att alla svenska producenter (även småbryggerierna) är garanterade att få distribution av Systembolaget.

Men den nya lagen om gårdsförsäljning, som träder i kraft nästa år, gör att Systembolaget skulle kunna strypa distributionen av hantverksbryggeriernas öl och i värsta fall rasera Systembolagets monopol.

Eftersom gårdsförsäljning innebär att Systembolaget inte längre har ett monopol kan Systembolaget hävda att småbryggerierna kan sälja direkt till kund och därför inte längre bör vara garanterade distribution på Systembolaget. Det skulle få en förödande effekt för hantverksbryggerier.

Vissa bryggerier missgynnas

Gårdsförsäljning innebär i praktiken att mindre bryggerier (de som producerar under 400 000 liter per år) får sälja tre liter öl per besökare om de håller en bryggerivisning eller ölprovning. På så sätt kommer de alltså att kunna sälja öl utan Systembolagets hjälp.

Brytpunkten på 400 000 liter i årlig produktion gör att det blir en större konkurrensnackdel för något större bryggerier när mindre bryggerier kommer bli mer intressanta för besök.

Men det kommer inte att ge bryggerierna några större intäkter. Brytpunkten på 500 000 liter i årlig produktion gör att det blir en större konkurrensnackdel för något större bryggerier när mindre bryggerier kommer bli mer intressanta för besök. Det kommer för Nils Oscars bryggeri, som brygger mer än 400 000 liter, betyda att vår restaurang och våra ölprovningar riskeras.

Om EU anser att gårdsförsäljning gör att Systembolaget inte längre har ett monopol blir dagligvaruhandeln den möjliga alternativa distributionskanalen. Där har vi ett oligopol med tre stora aktörer som har total marknadsdominans. Blir det verklighet riskerar 50 procent av alla hantverksbryggerier att försvinna. Sysselsättningen i bryggerinäringen skulle drastiskt minska och utbudet av svensk öl likaså.

Regeringen vill förändra skatten

Inom EU finns i dag differentierad alkoholskatt i alla länder utom i Spanien och Sverige. Nu föreslår regeringen, förutom gårdsförsäljning, att en sådan skatt införs i Sverige. Det innebär att hantverksbryggerier som brygger upp till 3 miljoner liter per år få en reducerad alkoholskatt. Förslaget är i grunden bra men hade behövt sträcka sig upp till 6 miljoner liter per år för att få en effekt som gör att de mindre bryggerierna verkligen kan växa.

Trots de hinder som finns för hantverksbryggeriernas utveckling, vill vi se positivt på framtiden. Konsumenterna har ett stort intresse för öl och för att köpa svenskt. Vi ser också att medborgarnas köpkraft stärks igen. Dessutom är svenska bryggerier drivna och utvecklar ständigt sina produkter för att passa kunderna.

Vi bryggare älskar vad vi håller på med och ser det som mer än bara ett jobb att få verka i den här industrin. Låt oss få fortsätta med det.

Läs mer