Den statliga ståljätten SSAB är i ropet. Det beror inte på en innovation som kommer revolutionera stålindustrin eller ge drömresultat i Q4. Det handlar om att SSAB:s HR-avdelning har gått ut med en uppmaning till sina anställda att önska varandra ”god helg”. 

– Det är viktigt att inse att våra kolleger kan fira olika högtider. December är en månad fylld med olika kulturella, religiösa och sekulära helgdagar som firas över hela världen. Genom att använda ’god helg’ eller säga både, ’god jul och god helg’ kan vi säkerställa att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på.” 

Sven Otto Littorin rasar

Expressen snappade upp stålbolagets uppmaning från ett inlägg i sociala medier signerat det ökända före detta statsrådet Sven Otto Littorin. På Facebook har den forne toppmoderaten han lagt upp en skärmavbild från SSAB:s intranät och rasat. 

Nu kanske inte Sven Otto Littorin är någon moralisk ledstjärna att förhålla sig till – men visst sätter han fingret på något intressant. Att det på något sätt skulle vara kränkande att fira jul och att hälsa god jul verkar nämligen mest vara en halmgubbe.  

Tvärtom verkar de allra flesta vara överens om att detta är ett taktlöst utspel. Alla normalbegåvade förstår att en hälsning i all välmening i anslutning till en högtid som avsändaren firar uppskattas av alla – oavsett om man själv firar högtiden. 

Inte inkluderande

Däremot stämmer det att många svenska arbetsplatser har lång väg kvar om de strävar efter att vara så kallat inkluderande. 

Facket Kommunal släppte i början på året rapporten ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” där de presenterade skrämmande siffror. Utrikesfödda kommunalare löper större risk att utsättas för trakasserier och mobbing. De utgör alltså 30 procent av medlemmarna. 

Den som är född i Sverige men har en eller två föräldrar födda i Afrika löper mer än dubbelt så hög risk att inte få tillsvidareanställning. 

Var tredje person i Kommunals undersökning menar att de negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund blivit värre på tre år. 14 procent anser att det blivit värre på den egna arbetsplatsen. 

Riktig diskriminering

Bland medlemmar i Kommunal som är födda i Afrika är sannolikheten 300 procent (!) högre att vara visstidsanställd än om man är född i Norden.  

Även Arbetsmiljöverket uppger samma sak. Förra årets arbetsmiljöundersökning visar samma skillnader som Kommunals. Människor med utländsk bakgrund har helt krasst det mycket sämre på jobbet.  

Vidare får många in en fot på arbetsmarknaden via kontakter, vilket forskning visar gång på gång. Kontakter i form av släktingar, familjevänner och kompisars kompisar innebär en väg in som människor som inte levt i Sverige i generationer ens vågar drömma om. 

Det finns, med andra ord, jobb att göra när det gäller inkluderingen på svensk arbetsmarknad. Hur vi hälsar på varandra inför stundande helgdagar kommer tyvärr varken göra till eller från för någon.