60 procent av de pensioner som AMF betalade ut till privatanställda LO-medlemmar förra året var pension som tas ut på begränsad tid, till exempel fem eller tio år.

Det är en dramatisk skillnad jämfört med 2012. Då var det normala att tjänstepension betalades så länge personen levde. Bara 16 procent av pensionerna betalades ut på ett bestämt antal år.

Andelen har sjunkit

Hos Alecta, som förvaltar pensionerna för privatanställda tjänstemän, väljer fortfarande en majoritet av dem som går i pension att ut pengarna över hela livet, men andelen har sjunkit från 70 procent 2016 till mindre än 60 procent i början av 2024.

– Det är en märklig utveckling. Livslängden ökar ju, och vi är friska längre upp i åren. Så behovet av pengar under längre tid har ökat, inte minskat, säger Staffan Ström, pensionsekonom på pensionsbolaget Alecta.

Trenden är den samma hos andra företag som förvaltar pensioner. Hos Länsförsäkringar tar ungefär var tredje kund ut tjänstepensionen på fem år.

– Fler kvinnor än män väljer femårigt uttag, trots att kvinnor har längre medellivslängd än män. Kvinnor har ungefär 7 000 kronor lägre pension per månad än män och känner sig tvungna att ta ut pension på kort tid, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh.

Högre första åren

Att ta ut pensionen på ett begränsat antal år i stället för livsvarigt är lockande: Pensionen blir betydligt högre de första åren.

Priset är att inkomsten sjunker kraftigt när tjänstepensionen tagit slut. Såväl Alecta som AMF får samtal från kunder som undrar varför pensionen inte betalas ut längre, och får en kalldusch när de inser att tjänstepensionen är förbrukad.

Sedan 2023 får kommunal tjänstepension inte tas ut på kortare tid än tio år: Fack och arbetsgivare oroades av att så många brände sin pension på bara fem år.

Motiven för att ta ut tjänstepensionen snabbt är tidlösa. Det första är alltså att man behöver pengarna och vill undvika en drastisk inkomstminskning när man slutar jobba. Ett motiv som har stärkts av de senaste årens inflation och reallönesänkning, enligt Trifa Chireh.

Ett annat vanligt skäl är att man räknar med att dö relativt tidigt, till exempel på grund av sjukdom eller dåliga gener, och vill hinna få ut pensionspengarna.

”Jag har sett mycket elände”

Mikael Nyman, en av Sveriges mest kända pensionsexperter, anser att sådana tankar ofta leder fel.

– Folk underskattar ständigt sin livslängd. Pension ska vara livsvarig. Jag har sett mycket elände när människor måste klara sig utan tjänstepension.

Om du väljer att ta ut tjänstepensionen så länge du lever portioneras de pengar som du har skrapat ihop ut på det antal månader du förväntas ha kvar att leva. En arbetare som går i pension vid 65 år har i genomsnitt strax över 20 år kvar, en tjänsteman 22 år.

Lite förenklat betyder det att varannan person dör tidigare än så, medan varannan lever längre.

– Hör du till den hälft som lever mer än ett medellångt liv, så är livslångt uttag en fantastisk affär, säger Staffan Ström på Alecta.

Ett tredje skäl för att ta ut pensionen på kort tid är man hoppas få högre avkastning om man placerar pengarna på egen hand, till exempel i aktiefonder. Pensionsbolagen hävdar att en del banker marknadsför det upplägget aggressivt.

”Svårt att motivera”

Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Minpension, anser att upplägget är svårt att motivera. I privat sparande är normalt både förvaltningskostnaden och skatten högre än om pengarna får vara kvar i tjänstepensionen.

-Det krävs hög avkastning för att kompensera för det. Den ekvationen är svår att få ihop.

Möjligheten att ta ut tjänstepensionen på begränsad tid är relativt ny. Den kom med övergången till så kallade premiebestämda pensioner, som inleddes i slutet av 1990-talet. Att fler använder den i dag än för tio år sedan beror på att spararna har lärt sig att den finns, tror Dan Adolhphson Björck, som tonar ner bilden av obetänksamma pensionsbeslut.

– De som går i pension i dag är bättre informerade än för tio år sedan, mycket tack vare digitalt stöd. Även om tidsbegränsade uttag ökar är det numera fler som väljer uttag på 10 eller 15 år i stället för 5. Det tyder på att spararna är kloka och tänker på konsekvenserna.

Nya regler nästa år

De flesta kan välja att ta ut sin tjänstepension, eller en del av den, på begränsad tid. Det betyder som regel minst fem år, men i en del fall medges snabbare uttag (till exempel när det rör sig om små summor).

När du har börjat ta ut tjänstepension kan du inte stoppa uttaget eller ändra uttagstid. Från och med 2025 öppnar en lagändring för att spararna ska kunna pausa eller ändra pågående utbetalning av tjänstepension, men lagstiftningen är inte tvingande och de flesta pensionsbolag dröjer med att ändra sina regler.