Forenede care anklagas för hindrande av fackligt arbete: Många mår dåligt
Sedan boendet i Falun fick nya ägare mår både personal och äldre allt sämre, enligt huvudskyddsombudet Martina Selberg. Efter att hon själv inte längre fick besöka avdelningarna larmar hon nu om att hon hindrats i sitt fackliga arbete.

Martina Selberg, huvudskyddsombud.
I över ett år har personalen på äldreboendet Daljunkaregården i Falun flaggat för att deras arbetsmiljö brister.
Bemanningen är låg, stressen hög och de äldre far illa, berättar Martina Selberg, regionalt huvudskyddsombud för Kommunal.
– Personalen har inte rätt förutsättningar till att göra sitt jobb.
Hon talar för de många medlemmar som hört av sig till henne, men som är rädda för att arbetsgivaren Forenede care ska säga upp dem om de pratar med medier.
Fyra chefer på två år
Förutom att bemanningen brister saknar personalen ledning, berättar Martina Selberg. Under de senaste två åren har verksamheten haft fyra olika chefer – och nu börjar den röriga situationen avspeglas på personalens hälsa.
Sjuktalen är höga och flera har sagt upp sig. Många mår dåligt över att inte räcka till och se de äldre må allt sämre berättar Martina Selberg. Personal har berättat om äldre som gått ner i vikt eftersom maten är dålig, och att man låser kylskåpen på helgerna.
Får inte besöka avdelningar
Enligt det regionala huvudskyddsombudet började problemen i fjol, när Forenede care tog över Daljunkaregården från de tidigare ägarna A&O omsorg. Sedan ägarbytet har det blivit svårt att samverka, menar hon.
– Vi får inte ens gå runt på avdelningarna utan måste möta medlemmar i samlingsrum eller i entrén under deras arbetspass.
Men det är få som hinner. De som kommer på mötena är ofta de som är lediga den dagen, säger Martina Selberg och berättar att många är rädda för att delta efter att personal blivit inkallad på möte hos chefen när de visat fackligt intresse.
Och i november, när arbetsgivaren ställde in ytterligare en skyddsrond, skickade Martina Selberg in en så kallad förhandlingsframställan som gäller hindrande av skyddsombud. Nu kan det bli förhandlingar mellan Kommunals ombudsman och Forenede care.
Flera pågående utredningar
De senaste månaderna har Martina Selberg på Kommunal även skickat in två 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket.
Den första när arbetsgivaren inte svarade tillräckligt på hennes frågor om bemanning – och i förra veckan skickades den andra in, med en begäran om att Arbetsmiljöverket ska undersöka hur arbetsmiljöarbetet sköts på boendet.
– Beroende på vad vi får för svar avgör vi hur vi går vidare efter det, säger Martina Selberg.
Också Falu kommun har gjort en utredning av Daljunkaregården, och utfärdat en varning för de brister som upptäcktes. Bland annat kom utredningen fram till att företaget inte följer avtalet när det kommer till personaltäthet.
Forenede care bemöter kritiken
Kommunikationschef på Forenede care är Roy Sundvall. I ett mejl till KA skriver han att företaget inte står bakom det som skett på Daljunkaregården. Både det regionala ledarskapet och verksamhetschef har därför lämnat, skriver han.
Roy Sundvall menar att uppgifterna om att äldre ska ha gått ner i vikt och att medarbetare blivit inkallade till chefen efter att ha visat facklig engagemang är osanna.
Anledningen till att Kommunal inte får komma in på avdelningarna – och att skyddsronder skjutits upp – är, enligt honom, att de boende ska uppleva ett lugn i sitt hem.
”I slutändan är Kommunal inte våra hyresgästers gäster” skriver Roy Sundvall och tillägger att en ny skyddsrond är inplanerad till den 17 december.
Men Martina Selberg på Kommunal är skeptisk:
– Jag har aldrig varit med om ett företag som varit så svårt att samarbeta med och det går ju ut över personalens arbetsmiljö, säger hon.