Här är grupperna som riskerar att behandlas sämre av Försäkringskassan
De som är födda utomlands riskerar att oftare få avslag när de ansöker om sjukpenning. Det visar en rapport som tittat på hur olika grupper behandlas när Försäkringskassan gör sina utredningar.
Är du född utanför EU? Då är risken större att du får avslag om du söker sjukpenning efter att ha varit sjukskriven mer än ett halvår.
Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Rapporten har undersökt om olika grupper behandlas olika i Försäkringskassans handläggning av sjukpenningsärenden.
Både äldre och yngre kvinnor särbehandlas
ISF ser bland annat att kvinnor under 34 år och över 54, framför allt kvinnor födda utanför EU, är grupper som riskerar att få en sämre handläggning av sina ansökningar än andra.
– Vi har hittat tecken på olikabehandling i nästan varje moment av handläggningen, och det tycker vi är allvarligt, säger Ottilia Bergsten, utredare på ISF.
Varför blir det så?
– Vår utgångspunkt är ju inte att handläggare medvetet olikabehandlar. Det kanske kan förekomma, men framför allt tänker vi att det här är något som kanske sker omedvetet och där måste man medvetandegöra ett beteende.
Får mindre att säga till om
Det handlar bland annat om att kvinnor i de grupperna riskerar att få mindre att säga till om i sina ärenden, att planerna för att de ska kunna börja jobba igen inte är så aktiva och att deras arbetsgivare inte blandas in så mycket som i andra grupper.
I rapporten vill man inte slå fast att olikabehandling faktiskt förekommer, utan man säger att man ser tecken på det.
– Vi ser att det finns omotiverade skillnader. Men vi vet inte om det finns något annat som ligger bakom de skillnaderna och som vi inte har kunnat titta på. Men vi har ändå tittat på mer än tidigare studier kunnat göra, säger Ottilia Bergsten.
”Känslan att födelseland spelar in”
LO-TCO rättskydd, fackens juridikbyrå, driver bland annat ärenden där förbundens medlemmar försöker få rätt mot Försäkringskassan. Där har man inte tittat på frågan om olikabehandling på något strukturerat sätt.
– Men det finns en känsla av det finns en viss olikabehandling när det kommer till födelseland eller signaler i namn. Eftersom vi inte tittat närmare på det så är det en spekulation, men det är en farhåga som inte går att värja sig mot, säger Styrmir Olafsson, chef för försäkringsrättsenheten på LO-TCO rättskydd.
FK: ”Vi jobbar redan med frågan”
Försäkringskassan har valt att svara skriftligt på Arbetets frågor om rapporten.
– ISF bedömer att det finns en risk att vi inte behandlar alla grupper lika, inte att det faktiskt finns en olikabehandling mellan olika grupper. Den risken ser vi också och jobbar systematiskt med att förebygga, skriver Daniel Grynfarb, chef för rättsligt stöd på avdelningen för sjukförsäkring.
Han påpekar också att ISF inte kommer med några rekommendationer eller förslag på att Försäkringskassan ska arbeta på något annat sätt än i dag, utan att man ska fortsätta som nu.
– Vi har återkommande diskussioner och utbildningar kopplat till den statliga värdegrunden där objektivitet och allas likhet inför lagen är en stor del. Dessa frågor tas även upp i våra styrande och stödjande dokument som är en del av försäkringsutredaren dagliga arbete, skriver Daniel Grynfarb.