”Ebba Busch skyller ifrån sig på elektriker – detta kan hon göra i stället”
Det är ministerns ansvar att säkra elen, inte den enskilda elektrikerns, skriver ledare för Svenska Elektrikerförbundet.
Regeringen har gett Svenska Kraftnät uppdraget att införa civilplikt inom energibranschen för att säkra elförsörjningen i händelse av ett väpnat angrepp. ”1000 hjältar för ett lysande Sverige” är arbetsnamnet för detta uppdrag.
Farligt beroende av utländsk arbetskraft
Dessa tilltänkta personer, som till stor del utgörs av våra medlemmar, är verkligen hjältar och värda att hyllas. De kommer alltid att vara plikttrogna, ansvarsfulla och beredda att ställa upp.
Tyvärr saknar regeringen själva pliktkänsla i denna fråga. Vi tycker att energiminister Ebba Busch borde börja med att fråga sig vad hon själv skulle kunna göra för att trygga Sveriges elförsörjning. Det är ju trots allt hennes jobb.
I sin iver att ställa krav på enskilda elektriker missar regeringen de största utmaningarna och problemen med den svenska elförsörjningen – nämligen den akuta personalbristen och det farliga beroendet av utländsk arbetskraft.
Säkerhetsbriser och sårbarhet
Som fackförbund får vi hela tiden larmrapporter från medlemmar runtom i landet som jobbar med Sveriges elförsörjning. De vittnar om hur dagens situation skapar säkerhetsbrister och sårbarheter i Sveriges energisystem.
Våra medlemmar ser även hur detta skapar en osund konkurrens, bidrar till dåliga arbetsvillkor och försämrar arbetsmiljön.
Vi uppskattar att det enbart finns cirka 50 personer i Sverige som har rätt kompetens för nybyggnation av vårt stamnät. Detta i ett läge då vi står inför ett enormt behov av utbyggnad. Inte minst för att tillgodose näringslivets och industrins ökade behov av energi.
Tre konkreta åtgärder
Svenska Kraftnät har själva konstaterat att Sverige behöver minst 6 000 individer för att säkra vårt energisystem vid höjd beredskap, och den siffran är troligen i underkant. Ställer man detta mot regeringens siffra på 1000 totalförsvarspliktiga ser man snabbt att civilplikt inte är en hållbar lösning.
Nästan alla entreprenörer som idag arbetar åt Svenska Kraftnät är utländska. Med utländsk arbetskraft ökar risken för kartläggning, intrång eller attacker.
Om den utländska arbetskraften abrupt skulle lämna Sverige kan vi dessutom förvänta oss förödande konsekvenser som exempelvis rusande elpriser, stora störningar i elnätet och produktionsstopp i industrin.
Vi tycker att det är ett slöseri med nationella resurser och en stor säkerhetsbrist att inte utbilda svensk arbetskraft inom detta område. Vi föreslår därför tre konkreta åtgärder som regeringen kan vidta för att säkra svensk elförsörjning.
Särskild certifiering
Det bör vara ett krav att elmontörer som arbetar med svensk elförsörjning har särskild certifiering. I dag får vem som helst arbeta med Sveriges elnät, utan särskilda krav på utbildning. Det kan inte fortsätta så.
Krav på grundbemanning
Det bör finnas ett politiskt krav på grundbemanning hos nätägare för att klara felavhjälpning och löpande underhåll på eget nät. Detta borde vara en självklarhet, men är tyvärr inte det i dagsläget.
Satsa på utbildning
Men kanske allra viktigast: för att säkra inhemsk kompetens behövs det en aktiv arbetsmarknadspolitik, exempelvis genom att satsa på gymnasieskolan och vuxenutbildning i hela landet. Det är inte hållbart att fortsätta vara beroende av utländsk arbetskraft samtidigt som vi vet att el- och energiprogrammet är bland de mest populära yrkesprogrammen bland svenska ungdomar.
Vi ser positivt på civilplikten, men den är bara en ytterst liten del av lösningen på energisektorns stora problem. Vi behöver långsiktiga och hållbara lösningar – inte kortsiktiga symbolåtgärder.
Vi hoppas att pliktkänslan snart infinner sig hos Ebba Busch, för det är regeringens ansvar – inte den enskilda elektrikerns – att säkerställa att Sveriges energiförsörjning fungerar.