Därför kan det dröja lång tid att få besked av Kommunals a-kassa
Kommunals a-kassa tar för lång tid på sig. Det menar tillsynsmyndigheten IAF som följer utvecklingen noga. Men vad är det då som gör att det tar så lång tid?

Genrebild för arbetslös person vid dator.
Väntetiden för medlemmarna i Kommunals a-kassa har varierat under året men bitvis legat över målet om max fem veckor i medianväntetid. De senaste veckorna har väntetiderna dock sett lite bättre ut.
Kommunalarbetare har ofta oregelbundna arbetstider, kortare anställningar och det förekommer en del sjukskrivningar. Dessa faktorer kräver oftast ett större underlag och fler intyg för a-kassan.
Men det försvårar för den arbetslöse – men också handläggarna på a-kassan, säger Mirella Dizdar, utredare på IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.
– Det är mer komplexa ärenden så att säga. Jag har själv varit och tittat på vissa ärenden och vet att ett ärende kan bestå minst av 20 arbetsgivarintyg ibland, säger hon, utredare på IAF som tittar specifikt på kommunals a-kassa.
Tillsynsärendet öppet
Mirella Dizdar utreder just nu Kommunals a-kassa sedan IAF öppnade tillsynsärende gentemot dem i februari 2024 gällande väntetiderna. Ärendet var i oktober fortfarande öppet och det kom bara månader efter att de kritiserat a-kassans långa väntetider i april 2023.

Mirella Dizdar, utredare på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF
Även om hon säger att a-kassan börjar komma till rätta med problemen nu under hösten, så är ärendet långt ifrån avslutat. I november har de en ny uppföljning.
Läs också: Stort krångel för Kristina att få a-kassa – fick vänta 19 veckor
Handläggningstiderna började öka redan i slutet av 2022 då a-kassan både drabbades av en cyberattack samt införde det nya systemet ”Våra sidor” – handläggarnas motsvarighet till medlemmarnas ”Mina sidor”.
– Det har varit problematiskt initialt och för vissa kassor fortsätter det problemet finnas kvar, säger Mirella Dizdar.
A-kassan har anställt 31 nya handläggare sedan våren 2023. Trycket på dem hårdnar när väntetiderna går upp. Men pressas dem för mycket med fler timmar och övertid riskerar deras arbetsmiljö att försämras, något man måste väga in, anser hon.
Men Dizdar understryker ändå att det är flera faktorer som påverkar – inte minst det krångliga regelverket.
Nytt system nästa år
Men den 1 oktober 2025 träder den nya arbetslöshetsförsäkringen i kraft. Skillnaden blir att ersättningen kommer att baseras helt på inkomst, i dag vägs även arbetad tid in. Förhoppningen är att det ska bli lättare för a-kassorna, bland annat genom att få inkomstuppgifter direkt från Skatteverket.
Men en källa med insyn varnar för att det kan bli extra stor arbetsbelastning för handläggarna. Under en övergångsperiod kommer handläggarna att behöva jobba i både det gamla och nya systemet parallellt vilket kan öka på redan långa väntetider.
Mirella Dizdar säger att det finns vissa farhågor.
– Jag tror att det bygger väldigt mycket på hur kassorna organiserar sig i frågan. Hur man hanterar personalstyrkan, vilka förberedelser man gör inför detta, vilka muskler organisatoriskt och ekonomiskt man har inför införandet.
Alejandro Firpo, kassaföreståndare på Kommunals a-kassa, säger att att väntetiderna kan bli längre under tiden för övergången.
– Min erfarenhet är att det kan dyka upp saker som man ännu inte kunnat förbereda sig för. Men vi gör allt vi kan för att förbereda oss för de eventuella risker som kan uppkomma, säger han.