AI schemalägger hemtjänstens arbete: ”Känner oss som försökskaniner”
Hemtjänsten i Tjörns kommun får sitt schema bestämt av ett AI-verktyg. Undersköterskan Maria Zachrisson tycker inte att AI gjort det bättre.

Kan AI vara bra för schemaläggning? Genrebild och montage.
Serviceboendet Kvarnbacken och hemtjänsten på Tjörn ska spara tid för schemaläggning med hjälp av artificiell intelligens. Enhetscheferna har beslutat att de ska ingå i ett pilotprojekt med ett teknikföretag som specialiserar sig för schemaoptimering inom vården.
– Vi behöver AI, helt enkelt. Så är det bara. En människa får inte ut det som en AI kan få, säger Linn Leidersdorff som är enhetschef för hemtjänsten på Tjörn.
Maria Zachrisson, som är undersköterska på Tjörn, menar att ”roboten” missar det helhetsperspektiv som behövs i arbetet.
– Roboten kan följa lagar och regler. Den kan få ihop det ekonomiskt, men den kan inte ta människan i beaktning. Den föreslår inte rimliga tider, lämnar inte utrymme för återhämtning och förhåller sig inte till brukarnas behov, säger Maria Zachrisson.
AI-verktyget har också svårt att ta hänsyn till att personalen är uppdelad i mindre grupper som arbetar på olika avdelningar. Det kan leda till att brukarna möter fler anställda än vad som är tanken.
Verksamheten får rätta sig efter verktyget
Axel Bergström, som är undersköterska och skyddsombud i hemtjänsten på Tjörn, berättar att det innebär stora ansträngningar för personal och för brukare.
– Roboten rättar sig inte efter verksamheten och våra behov. Det är verksamheten som måste rätta sig efter roboten, säger han.
Till en början fick personalen nya scheman var fjärde vecka. Ofta med kort varsel. Det resulterade också i att många anställda hade svårt att planera sin lediga tid och för många har det varit så påfrestande att de önskat att inte längre jobba kvar, berättar Axel Bergström.

Axel Bergström och Maria Zachrisson.
Vid ett tillfälle begärde han, i egenskap av skyddsombud, att ett schema skulle stoppas för att det tilldelades så tätt inpå den schemalagda perioden.
– Det har känts jobbigt att vi inte kunnat ha framförhållning i våra liv, säger han.
Enhetscheferna höll med facket och beslutade att utöka schemaperioden. Nu ska de anställda få ett nytt schema var åttonde vecka.
Anställda skulle få ”träna” programmet
I ett pressmeddelande från Tjörns kommun står det att hemtjänstpersonalen ska vara med och träna programvaran, så att den rättar sig efter personalens erfarenheter och brukarnas behov.
Men i praktiken är inte de anställda involverade. Det är cheferna som förmedlar personalens önskemål och enligt både Axel Bergström och Maria Zachrisson är de anställda mycket mindre involverade i schemaläggningen än tidigare.
– Det finns potential i det här. Hade vi i personalen och vi som planerar arbetet fått vara med och lägga in önskemål och själva lära oss programvaran hade det fungerat mycket bättre, säger Axel Bergström.
Maria Zachrisson instämmer. Hon menar att de får väldigt lite insyn i projektet och önskar att personalen skulle få vara med och påverka i större utsträckning. Hon berättar att de känner sig som försökskaniner och inte som de är delaktiga i ett utvecklingsprojekt.
”Personalen ska vara nöjd”
Ulrika Kjellberg, som är enhetschef för serviceboendet Kvarnbacken på Tjörn, berättar att schemat till högre grad bygger på personalens önskemål i dag än tidigare, då arbetet utgick från ett statiskt schema.
Hon berättar också att det har funnits en ambition att låta personalen själva fylla i sina önskemål och hantera schemaprogrammet, men att programvaran saknar en funktion som gör det möjligt.
– AI-verktyget är inte färdigt och det är inte vi som ansvarar över utvecklingen, men teknikföretaget försöker bygga till en sådan funktion. Vi vill såklart att personalen ska vara nöjd med sitt schema, säger Ulrika Kjellberg.