Går det att få ekonomiskt stöd?

Om ditt barn har en funktionsnedsättning och behöver extra omvårdnad och tillsyn kan du få omvårdnadsbidrag. Det kan handla om behov av stöd med till exempel struktur eller kommunikation i vardagen. Bidraget ligger på max 11 938 kronor i månaden före skatt, men oftast är beloppet som betalas ut lägre än så.

Har jag rätt att jobba mindre?

Om du får omvårdnadsbidrag har du rätt att gå ned i arbetstid med upp till 25 procent. Det gäller alltså även efter att barnet har fyllt åtta eller avslutat sitt första skolår, där gränsen går annars. Men du får inte ersättning för förlorad lön utöver omvårdnadsbidraget. Vanligast är att få 2 984 kronor i månaden före skatt i omvårdnadsbidrag (en fjärdedel av maxbeloppet).

Kan jag få betalt för kostnader?

Medan omvårdnadsbidraget gäller själva tillsynen kan du också få ersättning för extra utgifter som beror på funktionsnedsättningen. Exempel är specialkost, extra slitage på kläder eller behov av bilresor för att barnet inte kan åka kollektivt. Kostnaderna måste omfatta minst 14 325 kronor per år. Den här så kallade merkostnadsersättningen är skattefri. Men de flesta som söker får avslag.

Hur tar jag ledigt för föräldrautbildning?

Om ditt barn är yngre än 16 och omfattas av LSS (se faktaruta) har du rätt till ersättning för upp till tio kontaktdagar om året. De ska ägnas åt att få ökad kunskap om hur du kan stötta ditt barn, till exempel genom kurser eller skolbesök. För att få ersättning ska du ha avstått jobb eller ha gått miste om a-kassa, ersättningen är på samma nivå som för vab.

Om barnet inte omfattas av LSS kan du i vissa fall gå föräldrautbildning och få vab för det, men det utrymmet är mer begränsat.

Hur gör jag när äldre barn behöver vab?

Vanligtvis får du vabba tills barnet fyller tolv år, även om möjlighet till undantag finns med läkarintyg för varje tillfälle. Men om barnet har en funktionsnedsättning och behov av särskild tillsyn kan man få förhandsbeslut om rätt att vabba i sju dagar utan läkarintyg tills barnet fyller 16. Efter 16-årsdagen kan rätt till vab finnas i vissa situationer om barnet omfattas av LSS.

Kan kommunen stötta?

Socialtjänstlagen ger rätt till anhörigstöd via kommunen. Det kan ges till exempel via samtalsgrupper eller avlösning i hemmet. Hos kommunen kan man också söka om till exempel en kontaktperson som regelbundet träffar och aktiverar barnet. Om man omfattas av LSS blir rätten till stöd mer långtgående.

LSS

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor och hjälp i det dagliga livet.

LSS gäller bland annat personer med intellektuella funktionsnedsättningar, autism och autismliknande tillstånd. Men även vid andra varaktiga funktionshinder som orsakar betydande svårigheter. ADHD omfattas alltså inte alls med samma självklarhet som autism.

LSS kan ge rätt hjälp med bland annat:

  • rådgivning och annat personligt stöd
  • kontaktperson
  • avlösarservice i hemmet
  • korttidsvistelse utanför det egna hemmet

Anhörigas mående

Riksförbundet Attention publicerade i mars en enkät som 4 600 anhöriga, främst föräldrar, till personer med NPF svarat på.

  • Nästan hälften uppger sig lida av utmattningssyndrom.
  • Åtta av tio uppger att deras arbetssituation har påverkats.
  • 86 procent uppger att den egna insatsen helt eller till stor del är avgörande för att den närstående ska få rätt vård och stöd.