Protester stoppade fler och kortare nattpass i Växjö
Efter namninsamling och protestbrev till kommunchefer och politiker stoppades kortare nattpass i Växjö. När nattpersonalen gick ihop lyckades de tillsammans göra en förändring.

Annika Norman, Sofia Erlandsson, Alejandra Lingmert och Gevara Hannan var med och stoppade schemaförsämringarna i Växjö.
Mitt under semestrarna kom beskedet att nattpassen skulle kortas till nio timmar, vilket för många nattarbetare betyder två extra nattpass på sex veckor. Förändringen skulle göras utifrån EU:s tuffare krav på 11 timmars dygnsvila som börjar gälla i kommuner och regioner den 1 oktober.
– Frågan från alla är, varför har det inte funnits en dialog? Vi har aldrig blivit tillfrågade vilket skapar misstro och oro i personalgruppen, säger Alejandra Lingmert undersköterska i nattpatrullen.
Kämpade tillsammans
Tillsammans startade Alejandra Lingmert, Sofie Erlandsson, Gevara Hannan, Annika Norman och flera andra arbetskamrater en namninsamling. Samtliga i nattpatrullen skrev under, namninsamlingen lämnades till chefen.
Kommunal kontaktades och i riskbedömningar lyftes problemen med kortare nattpass.
Synpunkter samlades in från arbetsgruppen, det visade sig att det fanns en stor oro för mindre tid med barn och familj. Många lyfte också att det är lediga dagar, alltså färre pass, som ger återhämtning. Inte kortare pass eftersom passen då blir fler och de lediga dagarna färre.
En protestskrivelse skickades också till politiker och kommunchefer. Undersköterskorna kontaktade Smålandsposten och fick uppmärksamhet, sedan träffade de politiker.
De kortade nattpassen gällde också särskilda boenden. Missnöjet var stort på Evelids korttidsboende där nattarbetarna också protesterade.
Protesterna fick effekt. Kommunen backade från beslutet att korta nattpassen till nio timmar.
– Nu blir det omtag med nattpassens längd, säger Tomas Thornell (S) ordförande för omsorgsnämnden till Smålandsposten.
Beskedet firades med tårta på Kommunals sektion i Växjö.
– Det känns jätteskönt, för det var stor oro bland medlemmarna och det förstår jag också, säger Hanna Haraldsen, ordförande för Kommunal.
Löfte om längre pass
Även hon är kritisk till att kommunen agerande snabbt utan att personalen fick vara delaktig. Det gjorde det också svårt att genomföra riskbedömningar. Hanna Haraldesen berättar att Kommunal fick information om att nattpassen skulle kortas i slutet av juni och då motsatte sig detta. Men att det var engagemanget från arbetsplatsombud och medlemmar som var avgörande för att kommunen ändrade sig om nattpassen.
– Tillsammans är vi starka, säger Hanna Haraldsen.
Trots att kommunen backar så kommer de kortare passen att gälla kommande schemaperiod.
Samtidigt har Kommunal har en dialog med arbetsgivaren och har fått löften om att passen åter ska bli tio timmar och att en förändring ska genomföras senast vid starten för nästa schemaperiod.
Men i nattpatrullen är oron ändå stor eftersom arbetsgruppen fortfarande saknar en dialog med arbetsgivaren.