Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Kommunal riktar kritik mot sena löneutbetalningar i kommuner och regioner

Kommunal riktar stark kritik mot kommuner och regioner som inte betalar ut årets nya löner förrän till hösten. I Karlstad har kritiken redan fått effekt. Där tidigareläggs utbetalningen från november till oktober.

I en skrivelse vänder sig Kommunal både till de kommuner och regioner som är sena med de nya lönerna men också till arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Och man hotar med att man vill reglera när lönerna senast ska betalas ut i nästa avtal

– SKR är vår motpart. Och det är de som behöver hålla ihop det här. Annars måste vi på något sätt reglera det i vårt centrala avtal om det inte kan skötas på ett bra sätt lokalt, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Det är inte första gången kommuner och regioner är sena med att bli klara med löneökningarna men just i år är det extra angeläget med en snabbare process, påpekar Kommunal.

– Vi har i hela avtalsrörelsen tagit ett väldigt stort ansvar för inflationen. Då är det minsta man kan begära att de lokala arbetsgivarparterna ser till att välfärdsarbetarna får sin välförtjänta lönehöjning till sommaren så att man faktiskt kan ha råd att göra någonting, säger Malin Ragnegård.

Karlstad tidigarelägger

Redan i april var Kommunal och SKR överens om årets löneökningar. Men under våren har allt fler rapporter kommit om sena utbetalningar, i bland annat Göteborg och Karlstad skulle det dröja ända till november. Kommunal har också lokalt skickat skrivelser till kommun- och regionpolitiker där man kräver snabbare hantering av de nya lönerna. I Karlstad har man tagit till sig av kritiken och kommit överens med Kommunal lokalt om att försöka tidigarelägga utbetalningen av de nya lönerna till oktober.

– Jag har bett cheferna om att man ska se till att prioritera lönesamtal med Kommunals medlemmar, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Men ska det behöva dröja ett halvår?

– Det borde inte vara så, vi borde varit mer förberedda och planerat för det här i god tid.

Men redan i våras gjordes tidsplanen upp. Och Kommunal skrev på protokollet, även om det fanns kritik mot senfärdigheten, påpekar Linda Larsson.  Flera faktorer ligger bakom att det blivit sent, säger hon, bland annat planeringen för övergången till de nya dygnsviloreglerna.

”Allt är en överraskning i välfärden”

SKR:s politiska ledning håller på att formulera ett svar till Kommunal, innan dess vill de inte kommentera brevet i media.

Malin Ragnegård säger att de svar man fått om vad den sena hanteringen beror på mest är undanflykter.

– Det verkar som att i välfärden kommer allting som en överraskning. Det kommer som en överraskning att man behöver vikarier till sommaren, att man behöver bemanna upp och nu kom det som en överraskning att det skulle ske en lönerevision också. Det här är något man behöver planera långsiktigt för och se till att det finns resurser för det, säger hon.

Karlstads kommunalråd Linda Larsson är inte avvisande till en eventuell avtalsregel om när lönerna ska betalas ut.

– Det är möjligt att det skulle vara en väg framåt. Det viktigaste är att båda parter har spelreglerna klara för sig. Om det skulle underlätta så varför inte. Då vet man vad man har att förhålla sig till, säger Linda Larsson. 

När väl de nya lönerna betalas ut är det retroaktivt från och med den 1 april och det retroaktiva betalas ut som ett engångsbelopp. Har man en månadslön på över 35 000 kronor blir skatteavdraget något högre än det brukar vara. 

Mer om Nya avtal