Kommunal och SKR överens om dygnsvila – fortsatt oro bland personliga assistenter och brandmän om dygnspass
Förhandlingarna om dygnsvila för personlig assistans och räddningstjänst är klara. Men trots regler som gör det möjligt att jobba dygnspass finns en oro inför den nya överenskommelsen. På onsdag demonstrerar personliga assistenter och brandmän igen.

Christina Woxblom Andersson, personlig assistent i Bollnäs.
Arbetspass på 24 timmar kommer fortfarande vara möjligt, enligt överenskommelsen mellan Kommunal och SKR som blev klar i fredags. Det blir olika lösningar för personlig assistans respektive räddningstjänst och övrig LSS. Inom räddningstjänst och övrig LSS kommer verksamheterna behöva söka dispens, medan det inom personlig assistans räcker med lokala förhandlingar. Personliga assistenten Christina Woxblom Andersson i Bollnäs är försiktigt positiv.
– Det har legat som ett ok på oss personliga assistenter så det är väldigt skönt att det är klart nu. Samtidigt har vi överlappning där vi jobbar lite mer än 24 timmar, så det blir ju problematiskt. Jag förstår inte varför det behöver vara en gräns på 24 timmar heller, säger Christina Woxblom Andersson.
Hon jobbar själv pass på 26 timmar, eftersom det är dubbelbemanning på morgnarna. Om 24 timmar blir maxgränsen säger hon att det troligen blir så att någon från kommunens larmpatrull får komma och jobba de timmarna, vilket innebär en större stress för brukarna eftersom det kan bli olika personer varje gång.
Problematiskt med max 24 timmar
I Facebookgruppen ”Vi som vill behålla dygnspassen” är det många som fortfarande är upprörda och inte tror att överenskommelsen kommer innebära att de får behålla dygnspassen. På onsdag ska brandmän, personliga assistenter och ambulanspersonal demonstrera tillsammans mot förändringarna och gå till Kommunals huvudkontor.

Marie Grönberg, personlig assistent.
Personliga assistenten Marie Grönberg, en av initiativtagarna, säger att de absolut inte är nöjda och tolkar överenskommelsen som att det bara är i undantagsfall det kan bli tal om dygnspass och att de därför inte kommer få behålla dygnen.
Även hon nämner att det är problematiskt med en maxgräns på 24 timmar, eftersom överlämningar och APT ofta läggs i anslutning till dygnspassen.
– Det här är så dåligt och inte genomtänkt alls. Vem kommer vilja gå in och jobba som personlig assistent i två timmar? Det kommer aldrig gå, säger Marie Grönberg.
Oro för att söka dispens varje år
På sociala medier framgår också att även många brandmän är missnöjda med överenskommelsen. Flera uttrycker att de inte förstår varför de ska behöva söka dispens varje år när det räcker med lokala MBL-förhandlingar inom personlig assistans, och är rädda för att det ska tolkas för restriktivt.
De som ska bevilja dispensen är en arbetstidsnämnd bestående av representanter för Kommunal och SKR, något som flera tycker känns illavarslande eftersom de menar att både Kommunal och SKR velat ha bort dygnspassen.