Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Seko varslar om strejk i spårtrafiken

Seko varslar nu om strejk på avtalet Spårtrafik. Varslet innebär att cirka 1 200 medlemmar tas ut i strejk i tre olika steg med start torsdag den 11 maj, om ingen uppgörelse nås.
Om strejken bryter ut kan både pendlare och långväga resenärer samt godstrafik påverkas.

Första varslet gäller från torsdagen den 11 maj klockan 15.00. Då kan bland annat klottersanerare och fordonsvårdare i Älvsjö på MTR FM samt reparatörer och växlare på MTR Tech börja strejka. Verkstadspersonal på Euromaint Rail i Olskrokshallen i Göteborg och lokförare som kör Öresundstågen för Transdev omfattas också av det första steget i varslet.

Seko varslar också om nyanställnings-, mertids-, och nyanställningsblockad på hela avtalsområdet.

Strejken kan utvidgas

Från måndagen den 15 maj klockan 15.00 utökas strejken om Seko inte kommit överens med Almega Tågföretagen. Då kan bland annat tunneltågsförare på röda linjen i Stockholm och lokförare på MTR Mälartåg tas ut i strejk.

Det tredje steget sker den 18 maj, då kan strejken drabba godstrafik i Green Cargos regi samt en rad tåglinjer som SJ, Hector Rail och VR Sverige kör. Som exempel berörs trafiken på Pågatågen, som körs av VR Sverige.

Bakgrunden till strejkvarslet är att parterna inte kunnat komma överens om flera villkorsfrågor.

Lagt schema ska gälla

Det är främst två sakfrågor som har lett till att Seko nu känner sig tvingade lägga ett strejkvarsel. Dels handlar det om att det måste bli ett slut på sena schemaändringar och medlemmarna måste få tid till återhämtning.

Seko har cirka 10 000 medlemmar i branschen. Många vittnar om att scheman ändras med extremt kort varsel vilket gör det omöjligt att få ihop med ett normalt familje- och fritidsliv.

– Detta är inget annat än en modernare form av livegenskap. En stor majoritet av våra medlemmar inom spårtrafiken har svårt att förena sitt arbete med fritid och familjelivet. Många ser bara en utväg och det är att sluta jobba i branschen. Är det så vi ska ha det? Ska man inte kunna ha familj och barn för att man arbetar i järnvägsbranschen? Våra medlemmar vittnar om att det aldrig har varit så många som börjat jobba i branschen men sedan slutat igen, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Brist på personal stort problem

Personalbristen inom spårtrafiken är stor. Därför anser Seko att det behövs ågärder för att behålla anställda i branschen.

– Allt som kan göras för att stoppa personalbristen i branschen måste göras. Alla förstår att det är ett oerhört stort ansvar att transportera såväl många människor som gods på järnvägen. Det handlar i grunden om att ansvara för väldigt många människors säkerhet och ytterst om många liv. Att våra medlemmar får en rimlig återhämtning för att kunna vara pigga när man ansvarar för att transportera både människor och gods är A och O för säkerheten, säger Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson.

– Vår motpart, Almega Tågföretagen, har i förhandlingarna sagt att de inte vill diskutera och förhandla mer om vi inte lägger ett varsel. Nu är det upp till bevis, fortsätter Ulrika Nilsson.

Mer om avtal-2023