Industriavtalet är klart – så påverkas Kommunals medlemmar
Fack och arbetsgivare inom industrin är överens om att lönerna ska öka med 7,4 procent på två år. Detta blir ”märket” för övriga branscher. Kommunal förhandlar för fullt om löneökningarna för anställda i kommuner, regioner och andra branscher.

Nu är industrins märke som sätter nivån för övriga löneökningar klart.
Varför är märket viktigt?
Märket gäller alla. Det avgör hur mycket mer du kan få i plånboken i år och nästa år.
Nu finns det en siffra i procent på löneökningarna i industrin: I år blir löneökningen 4,1 procent och nästa år blir löneökningen 3,3 procent. Detta sätter nivån andra branscher.
De allra flesta i Kommunals yrken får sina löneökningar i krontal, därför ska procentsiffran räknas om. Än finns inga siffror.
En låglönesatsning sker nästa år, den gäller löner under 28 211 kronor i månaden.
En höjning med 1 350 kronor sker också av ingångslönerna eller som det ofta heter i Kommunals avtal; lägstalönerna, för de som är nya i yrket.
Vad betyder det här för anställda i kommuner och regioner?
Märket sätter även nivån på löneökningarna för anställda i kommuner och regioner, där har Kommunal redan ett avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Avtalet gäller till 2024 men det sista året saknar siffror och den nivån sätts av märket. Nu ska Kommunal och SKR enas om hur löneökningarna ska ut. De nya lönerna gäller från första april och betalas ut retroaktivt. Även här höjs ersättningar som till exempel ob-tillägg. Detta gäller också anställda i vårdföretag som har avtal med Sobona.
Vad betyder det här för Kommunals förhandlingar om nya avtal?
Kommunal ska förhandla omkring 50 avtal i år, och har redan börjat men väntat på ”märket” eftersom det är först nu som fack och arbetsgivarorganisationer kan enas om hur mycket lönerna ska höjas. För avtal som löpte ut den sista mars är målet att nya avtal ska finnas på plats första veckan i april. Det gäller anställda i Svenska kyrkan och kommunala bolag med Sobona avtal till exempel energi. Här avgörs också hur mycket ersättningarna ska höjas och vilka villkor som ska förändras till exempel sänkt arbetstid. Nu fortsätter förhandlingarna om avtalen för anställda i privata vårdbolag, personlig assistans och den gröna sektorn. I höst blir fler avtal för privatanställda klara, det gäller städare, bussförare och flera andra yrken.