Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

SJ: Upp till medarbetaren att kunna ITP2 och ha koll på sin pension

Tågvärden Mia Eriksson fick tjänstepensionen kapad efter att ha gått upp i tid och bytt två arbetsgivare mot en. Anledningen är att hon gjorde det strax innan hon skulle fylla 60, vilket gjorde att reglerna om lönekapning i ITP2 trädde in. SJ tycker inte att bolaget gjort något fel.

Tågvärden Mia Eriksson fick tjänstepensionen kapad efter att ha gått upp i tid och bytt två arbetsgivare mot en. Anledningen är att hon gjorde det strax innan hon skulle fylla 60, vilket gjorde att reglerna om lönekapning i ITP2 trädde in. Hon fick ingen information om reglerna trots att hon har fört andra samtal om pension med sin arbetsgivare.

Mia är kritisk till att varken fack eller arbetsgivare förstod vad som skulle hända och informerade henne i förväg. Då hade hon till exempel kunnat vidta åtgärder för att slippa en så stor lönekapning. Till exempel hade hon kunnat stanna något längre som anställd hos Försäkringskassan.

SJ tycker att informationen är tillräcklig

Martina Nord är presschef på SJ och ställer sig frågande till kritiken. Hon menar att informationen om pensionerna finns lätt tillgängliga inom organisationen, bland annat genom SJ:s intranät, men också hos pensionsförvaltaren Collectum. 

Martina Nord har i övrigt svarat skriftligt på frågor kring hur SJ borde informera sina anställda om pensionsavtal. 

Hur anser ni att ert ansvar ser ut när det gäller information om era pensionsplaner till de anställda? Diskuteras det vid anställningstillfället eller finns det någon uppmaning till rekryterande chefer om att ge sådana upplysningar?

”Alla anställningsavtal innehåller information om både tillämpligt pensionsavtal och kollektivavtal. Vi får ofta frågor om detta vid anställningar och har man mer detaljerade frågor svarar vi alltid på det.”

”Arbetsgivaren har inget särskilt ansvar”

Hur bör SJ och dess rekryterande chefer agera för att pensionsvillkor och risken med lönekapning tydligt ska framgå i förväg?

”Angående hur man som anställd får kunskap om hur lönekapning fungerar så är det typiskt sett den typ av information som vi hänvisar alla att ta del av på till exempel Collectums hemsida, eftersom all fakta om ITP finns där.”

”Arbetsgivaren har inte något särskilt ansvar att informera om det men informationen finns lättillgänglig, men självklart svarar vi på frågor runt det också.”

Såväl SJ:s Martina Nord som Seko SJ:s vice ordförande Lena Aldenmark berättar att företaget genom facket har erbjudit Mia att reda ut det inträffade på ett möte tillsammans med fackliga representanter. Men Mia har avböjt att delta i ett sådant samtal, eftersom hon inte tror att det skulle ändra på situationen.