Pensionsexperten: Se upp för lönekapning
Collectum förvaltar pensionen åt några av de omkring 2,6 miljoner personer som har ITP. Pensionsexperten Tomas Carlsson konstaterar att en handfull av dem varje år hamnar i en situation där tjänstepensionen blir mycket lägre än de förväntar sig på grund av lönekapning.

Tomas Carlsson är pensionsexpert på Collectum. Han är medveten om att några personer varje år får en mycket stor lönekapning.
Lönekapningen märks för de allra flesta löntagare inte alls.
Det kan bli någon procent mindre i pensionsgrundande inkomst efter 60 för den som jobbar på som vanligt för sin arbetsgivare. Men några individer har varje år otur på grund av olika omständigheter.
– Man behöver förstå vad en förmånsbestämd försäkring är för att förstå lönekapning, säger Tomas Carlsson.

Pensionspyramiden
Pensionsmyndigheten har tagit fram den så kallade pensionspyramiden. Här ingår allmän pension (pyramidens bas), tjänstepension (mitten av pyramiden), som arbetsgivaren betalar in i enlighet med kollektivavtal och andra avtal, och privat pensionssparande (toppen av pyramiden). Den här texten handlar om tjänstepension.
10 procent av slutlönen i tjänstepension
Den som i 30 år sedan 28 års ålder har tjänat in till tjänstepension i ITP 2 får 10 procent av sin slutlön i tjänstepension, åtminstone om du tjänar mindre än 7,5 inkomstbasbelopp (557 250 kronor år 2023). Inbetalningarna regleras efter hur man förväntar sig att lönen ska bli vid pensionsdatumet, när arbetsgivaren betalar premien. I idealfallet ska den totala pensionen, med både allmän pension och tjänstepension, ligga på 60-65 procent av slutinkomsten när den anställde pensionerar sig.
Vid löneökningar stiger premien. Men om inga hinder fanns skulle det kunna bli svårt för löntagare att driva igenom några större löneökningar sent i arbetslivet, eftersom det i sin förlängning skulle kunna göra pensionsinbetalningarna väldigt dyra för arbetsgivarna. Därför sätter man en gräns vid 60 års ålder.
Den som gör ett stort lönelyft efter det kommer att få tjänstepensionen baserad på en lägre lönenivå, den lön man hade före 60, med ett visst påslag. Det gäller exempelvis om du skulle bli befordrad.
Att gå upp i tid innebär lönepåslag
Löneökningar efter 60 får hålla sig inom en viss ram, som minskar successivt ju äldre du blir. En 60-åring får till exempel tillgodoräkna sig 120 procent av den procentuella höjningen av inkomstbasbeloppet. År 2023 innebär det att pensionsgrundande lön kan gå upp max 5,5 procent för den gruppen. År 2018 var det strax under 2 procent.
– Men om man har jobbat deltid och går upp till heltid så blir det ju samma effekt som om man får stort lönepåslag, säger Tomas Carlsson.
Har man haft två olika arbetsgivare och sedan väljer en av dem så kan lönekapningen därmed också bli stor, om du går upp i tid när du byter och samtidigt lämnar den andra inkomstkällan. När man ska göra en lönekapning utgår man då från den tidigare årslönen enbart från den innevarande arbetsgivaren.
Exakt hur lönekapningen slår i så fall beror på hur pensionsplanen ser ut hos den arbetsgivare du lämnar.
Var vaksam efter 55 års ålder
Du säger att ni får ärenden där folk har fått en väldigt stor kapning. Vad kan det vara för ärenden?
– Det är olika. I vissa fall har arbetsgivaren faktiskt rapporterat in på fel sätt och då kan man få det ändrat. I några fall kan ITP-nämnden göra en prövning.
Ska man vara lite försiktig med hur man jobbar året före 60?
– Jag vill inte göra någon orolig, de flesta påverkas inte alls mycket av det här.
– Men när man är 55 plus ska man vara lite vaksam och tänka på att valen man gör påverkar pensionen. Det gäller även om man inte har ITP 2. Jobbar man deltid är det bra att gå upp i arbetstid före 60. Men alla har ju inte den möjligheten.
Hur ska man kunna veta i förväg hur tjänstepensionen blir om man jobbar deltid för olika arbetsgivare?
– På ett sätt är det väldigt lätt om man har förmånsbestämd pension, men det viktiga är att sätta sig in i reglerna innan det är för sent. Det blir krångligare om man har många arbetsgivare samtidigt, men då kan man få hjälp. Men jag kan tycka att arbetsgivare borde vara mycket bättre på att berätta vad de har för pensionsplan. Jag tycker också att man kan fråga redan vid anställningsintervjun.